«У співавтори цього посібника я б записав сотні спецпризначенців»

Автор: Нова Газета

У Кіровограді презентували посібник із психологічної підготовки військових

 

Авторами посібника стали інструктор-психолог Центру медико-психологічної реабілітації «КОМПАС», науковий кореспондент Інституту психології імені Г. Костюка НАПН України Андрій Фоменко, керівник Кіровоградського осередку ГО «Українська асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій», психолог Ганна Колєва та головний лікар Кіровоградського обласного госпіталю для ветеранів війни, медичний психолог Геннадій Сябренко.

Презентований посібник – поки що єдина в Україні авторська програма психологічного супроводу військових на етапі підготовки до участі в бойових діях. Протягом року Андрій Фоменко та Ганна Колєва досліджували матеріали, проводили психологічні скринінги та опрацьовували усю доступну джерельну базу, вивчали досвід балканських країн, США, ізраїльських збройних сил. Та найбільше, за словами авторів, допомогли військові. «У співавтори я б записав сотні хлопців спецпризначенців», − зізнається Геннадій Сябренко.

Ідея видання такого посібника виникла після появи першої хвилі демобілізованих.

− З’явилася проблема: маючи певний досвід медичної допомоги, ми в госпіталі бачили фізичне одужання бійців, які потрапляли до нас після того, як пережили бої на Савур-Могилі чи під Іловайськом, але нормалізації психічного стану не відбувалося. Як наслідок, з’являлися нові проблеми зі здоров’ям. Так виникла необхідність створення методики з психологічної допомоги, − розповів Геннадій Сябренко.

Посібник створювали на базі 3-го окремого полку спеціального призначення, крім того, експерти працювали із військовими загону спецрадіозв’язку, з 28-ї, 57-ї бригад, із 17-ї танкової бригади, інших підрозділів.

Андрій Фоменко, який неодноразово їздив у зону АТО для польових досліджень, стверджує, що завдяки співпраці зі штатними психологами військові тепер знають, що психолог − це не просто «якийсь дядько в окулярах», а той, хто може залізти разом із тобою в бліндаж, людина, якій можна зізнатися у своїх страхах.

Книга розрахована на штатних психологів та офіцерів з роботи з особовим складом, її наклад склав 150 примірників – частину з них під час презентації вже отримали представники 3-го полку. 

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА