Волонтер Товариства Червоного Хреста Віталій ЗОЗУЛЯ: «Практика – надважлива, а теорії можна начитатися і вдома»

Автор: Нова Газета

У Кропивницькому волонтери Товариства Червоного Хреста проводять безкоштовні курси першої медичної допомоги.

 

Детальніше про свою діяльність та тематику курсів «Новій» розповів заступник командира загону швидкого реагування Кіровоградської обласної організації ТЧХ Віталій Зозуля.

Віталій навчається у Льотній академії на 3 курсі. Він – майбутній диспетчер із забезпечення польотів. Волонтером Червоного Хреста став два роки тому. Тоді, у 2015 році, знайома запропонувала йому спробувати молодіжне волонтерське середовище ТЧХ. Далі був молодіжний табір організації в Одесі, після чого й вирішив стати частиною всесвітньо відомого Товариства.

Кропивницькому загону швидкого реагування близько півтора року. За цей час хлопці та дівчата у червоних накидках не раз виходили на патрулювання. «Наш загін займається здебільшого чергуваннями на масових заходах, – розповідає Віталій. – Або запрошують організатори, або ж ми їдемо самі, розуміючи, що акції можуть проходити і не в мирному руслі».

Найчастіше допомоги волонтерів потребують діти, адже влітку особливо часто зустрічаються теплові удари та різні травми.

«Минулого року під час нашого чергування на авіашоу в Малій Висці до нас надійшло близько 60 звернень від батьків. Їхні діти приїхали на цілий день на велике свято, попередньо зранку не поївши. Багато з них ходило без картузів. Їм напекло голови, і вони почали бліднути. Ми ж їх відпоювали водою», – пригадує Віталій.

На щастя, серйозні травми у практиці волонтерів загону не траплялися. Та попри це вони готові і до складних ситуацій. Як правильно діяти в тому чи іншому випадку, вчать і слухачів курсів. Для всіх охочих діють 6 та 12-годинні навчальні курси долікарської допомоги, які побудовані таким чином, аби максимально розповісти про методи порятунку людини до прибуття лікарів. «У нас є чітко визначена програма, встановлена міжнародним Червоним Хрестом. Її ми і викладаємо. 12-годинні курси не просто так зробили саме 12-годинними. Ця програма чітко входить разом із практикою у ці межі. Ми подаємо певний об'єм інформації і одразу пропонуємо повторити почуте/побачене на практиці. Практика – надважлива у таких навчаннях, теорії можна начитатися і вдома», – ділиться Віталій.

Першочергово слухачів курсів знайомлять із принципами надання першої допомоги. Всього їх 4: огляд місця пригоди, проведення первинного огляду з наданням першої допомоги, виклик «швидкої допомоги» та проведення вторинного огляду. Далі йдуть практичні навички – огляд тем щодо серцево-легеневої реанімації, непрохідності дихальних шляхів, кровотеч, опіків/обморожень, невідкладних станів, переломів, транспортування постраждалих тощо. «Важливий момент у нашій роботі та навчанні – психологічна допомога. Якщо у людини відкритий перелом – це величезний шок. У першу чергу потрібно іммобілізувати рану, прикрити її від очей постраждалого та постійно говорити із ним», – пояснює хлопець.

Після прослуховування курсів учасники складають усний іспит та відпрацьовують практичні навички у ситуаціях, максимально наближених до реальних. Відпрацювання проходить на умовно «травмованих» людях, яким придумується легенда небезпечної події та особливості травм. «У нас є манекени, бутафорська кров, шини, пов’язки. Така практика повинна бути у кожного», – переконаний Віталій.

Після успішного складання іспиту випускники курсів отримують сертифікати та можливість приєднатися до Кропивницького загону швидкого реагування, який налічує 15 членів. Минулого року ази долікарської допомоги освоїли близько 200 чоловік.

Своїми враженнями з кореспондентом «Нової» поділилася випускниця курсів, студентка військової кафедри офіцерів запасу Військової академії (м. Одеса), кропивничанка Ганна Вольська:

– Коли дізналась про ці курси, вирішила, що мені треба їх пройти. Взагалі знати ази першої медичної допомоги важливо, оскільки це може знадобитися у житті. Тим паче для майбутніх офіцерів – ми повинні вміти надавати її. Курсами задоволена повністю. Все було викладено доступно, зрозуміло і цікаво. Практики було достатньо. Дуже вдячна Віталію Зозулі, який з нами працював.

За детальною інформацією щодо проходження курсів звертайтеся за телефонами: 095 779-19-54 (Світлана)
та 050 715-70-29 (Віталій).

Олег Козупляка, фото
зі сторінки Фейсбук загону швидкого реагування Кіровоградського ТЧХ

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА