ХТО І ЧОМУ «МІНУЄ» КРОПИВНИЦЬКИЙ?

Автор: Нова Газета

«Мода» на «замінування» добралася і до Кропивницького: час від часу в інформаційному просторі з’являється інформація про нібито замінування автостанції, площі Героїв Майдану чи приміщення суду. Місту загрожує небезпека чи просто хтось грається? «Нова газета» пробувала розібратися.

 

Чотири кримінальні провадження за ч. 1 ст. 259 «Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності» ККУ у нинішньому році порушено в Кропивницькому.

Перше «замінування» у 2017 році припало на 30 березня – повідомлення отримали працівники Ленінського райсуду Кропивницького під час засідання. Як з’ясували згодом, товариш підозрюваного таким чином намагався йому допомогти, зірвавши слухання. 25 травня поліція отримала виклик про «замінування» площі Героїв Майдану. За офіційними заявками цього дня на площі мали мітингувати фермери проти земельного рейдерства та мешканці гуртожитків проти затягування Президентом підписання Закону, який дозволить їм приватизувати житло. 18 червня на лінію «102» надійшло відразу два виклики про «замінування» залізничного вокзалу та автостанції №1.

За інформацією Головного управління національної поліції в області, двоє з названих фактів «замінування» наразі розкриті. У кримінальних провадженнях завершене досудове слідство, матеріали передані до суду. За фактом «замінування» двох вокзалів правоохоронці встановили особу «мінера», але справу закрили, оскільки людина виявилася неосудною. Над розкриттям справи про «замінування» головної площі міста поліція працює і досі. «З огляду на кримінальні провадження, в яких вже встановлені винні особи, – зазначає керівник сектору комунікації ГУ НП в області Віталіна Бевзенко, – то найчастіше «мінують» люди або із психічними розладами, або ті, хто у такий спосіб виражає своє незадоволення, або ж просто спізнюється на автобус».

Повідомлення про замінування правоохоронці ділять на два види: ті, хто повідомляє анонімно і кидає слухавки, і ті, хто відчуває якусь небезпеку і просить перевірити, чекає на прибуття поліції. В обох випадках інформацію перевіряють з однаковою ретельністю.

«У цьому році ми зафіксували два звернення громадян про виявлені ними підозрілі предмети – на площі Героїв Майдану та автовокзалі. В обох випадках на місце події виїжджали слідчо-оперативна група, вибухотехніки, ДСНС. Після перевірки інформація не підтвердилася. У першому випадку це був викинутий пакет, в іншому – забута одним із пасажирів валіза», – зазначила речниця ГУ НП в області Віталіна Бевзенко.

КОМЕНТАР ПСИХОЛОГА 

Про психологічні мотиви збільшення кількості таких звернень «Новій» розповіла керівник ГО «Центр медико-психологічної реабілітації «КОМПАС», психолог-практик Ганна Колєва. За її словами, значний внесок для цього робить відчуття небезпеки та інформаційна кампанія правоохоронців. «Триває гарна інформаційна пропаганда, в хорошому розуміння слова, про те, що наша безпека в наших руках, – пояснює психолог. – Це певною мірою мобілізує, і люди починають звертати уваги на те, що раніше оминали. Наприклад, якщо брати Ізраїль, де постійно йдуть військові дії, практика повідомлення про підозрілі предмети у них звична річ. Про забуту на зупинці чи вокзалі сумку там повідомляють за лічені хвилини. Збільшення кількості звернень громадян з цього питання до поліції можна пов’язати із загальним перенапруженням і відчуттям небезпеки. Люди не відчувають себе у безпеці, зокрема через військові дії. З новин Кіровоградщини – це побиття людей, розбірки за землю. Певна річ, це також сприяє тому, що люди мобілізуються і стають уважнішими, спостерігаючи за оточенням. Відбувається розуміння, що ніхто, крім мене самого, мені не допоможе, тому варто бути уважним. І це в деякій мірі добре, коли людина на сторожі».

Олег КОЗУПЛЯКА

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА