Імена героїв у назвах вулиць

Автор: Нова Газета

Хвиля декомунізації поставила перед вибором щодо топоніміки і кропивничан. Проте ще не кожен із нас усвідомив окремі перейменування. Якщо, наприклад, заміна назв районів з Кіровського на Фортечний, а з Ленінського на Подільський цілком зрозуміла, то щодо нових назв вулиць є ще питання.

 

Ось живий приклад: на зупинці, стоячи в очікуванні маршрутки, мимовільно чую такий діалог:

«Ось ви, грамотна людина, поясніть мені, чому нашу вулицю Щорса замінили на вулицю Ганни Дмитрян? Про Щорса знаємо, а ця жінка тут до чого?» − «Справа в тому, що це ім’я майже не поширювалося серед мас, – делікатно пояснює співрозмовник. – Ганна – дівчина простого українського роду. Завдяки світлому розуму, доброті, природній красі вийшла заміж, а було це на початку ще ХІХ ст., за багатого чоловіка, який сприяв намірам дружини – допомагати бідним, підтримував її благородні задуми матеріально. А вже овдовівши, Ганна вирішила спрямувати надбані статки на добродійність. Знаючи на прикладі своєї родини, як важко боротися з хворобами, побудувала в ряді поселень кілька лікувальних закладів: цілі комплекси архітектурних споруд і в нашому місті (лікарня святої Анни), і в Новомиргороді, і в Бобринці (вклала гроші в діючу лікарню). Ось і прикиньте, скільки за півтора століття ( і в мирні, і у воєнні періоди) врятовано від хвороб і поранень наших земляків у закладах Ганни Дмитрян. Це тільки дещиця її благодійних діянь, які могли б стати прикладом і для сьогоднішніх заможних громадян…»

Автора відповіді на запитання літньої жінки я, звичайно, упізнала. Це один із постійних відвідувачів нашої бібліотеки імені Д.Чижевського.

Не потрібно коментувати заміни назв вулиць Дзержинського, Жовтневої революції, Кіровоградської, Комсомольської, Пальміро Тольятті, Свердлова, Героїв Сталінграда відповідно на Чміленка, Вокзальну, Сугокліївську, Фортечну, Гетьмана Сагайдачного, Вознесенську, Героїв України. Самі за себе говорять назви – Леоніда Куценка, Миколи Смоленчука – письменників і науковців, Валерія Гончаренка – поета, Студентський бульвар…

Колишню вулицю Фрунзе перейменовано на вулицю Юрія Олефіренка. Наш земляк, капітан І рангу ЗСУ, український миротворець; в тяжкому бою під Маріуполем поліг смертю героя…

Проспект Правди став проспектом Євгена Тельнова – бійця батальйону спец-призначення Нацгвардії «Донбас», який особисто знищив кілька російських танків під Широкіним.

Вулиця Червонофлотська тепер носить ім’я майора ЗСУ, бійця 57-ої мотопіхотної бригади Володимира Степанка, який загинув під Дебальцевим.

Імена загиблих учасників АТО сержанта, спецпризначенця Дмитра Придатка, заступника командира 3-го полку спецназу Сергія Сєнчева, спецпризначенця Юрія Коваленка присвоїли колишнім вулицям Кропоткіна, Повітрянофлотській та Маршала Конєва.  І це далеко не всі герої сьогодення. Здається, ще вчора вони ходили нашим містом, спілкувалися з нами, жили одним життям…

Кричить душа,

Клекоче біль у грудях,

У серці – справедливий гнів,

Як пізнаєш

У нових назвах вулиць

Героїв-воїнів, батьків, братів, синів…

Твоїх синів, Степовий Краю, увіковіч у назвах вулиць, у людських серцях, у всенародній пам’яті.

Усіх, хто хоче більше знати про нові імена вулиць, хто й досі шукає відповіді на питання, чому цю вулицю названо саме так, запрошуємо до обласної універсальної наукової бібліотеки імені Д.Чижевського, а саме до її краєзнавчого відділу. Обіцяємо знайти відповідь на кожне ваше запитання.

 

Оксана Маламен,
головний бібліотекар відділу
краєзнавства
обласної бібліотеки ім.Д.Чижевського

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА