Ідея встановити пам’ятник виникла під час бою в Пісках

Інна Тільнова
Автор: Інна Тільнова

У Цибулевому військові 17 батальйону відкрили пам’ятник холодноярцям

 

Гранітна брила із присвятою чутянським і чорноліським холодноярцям – учасникам визвольних змагань 1917-1920 рр. − з’явилася на околиці Цибулевого Знам’янського району. Її встановили на узвишші, на клаптику неораного степу біля зеленої садиби Володимира Возняка «Гайдамацька Січ».

Історія цього краю нашої області насичена подіями, пов’язаними з визвольними змаганнями українців різних часів, проте одна з найяскравіших сторінок історії Цибулевого і його околиць пов’язана із Холодним Яром. Вихідці із Цибулевого − отаман Микола Кібець-Бондаренко, який діяв у загоні Пилипа Хмари, а також підхорунжий Чорноліського полку Михайло Дорошенко.

Про те, чому саме учасникам холодноярського повстання присвятили цей меморіальний знак, розповів боєць 17-го окремого мотопіхотного батальйону Олег Кокуленко.

− Ідея встановити пам’ятник воїнам часів Холодного Яру  виникла у двох наших побратимів буквально під час бою. Це було в зоні бойових дій, біля всім уже відомого села Піски неподалік Донецького аеропорту. Ця думка з’явилася не тому, що їм не було що робити. Можливо, хлопці в ту мить вважали, що це міг бути їхній останній бій, а раптом вони не залишать після себе нічого в житті? Тоді один із них – боєць з позивним «Лєший» (який, до речі, родом із Новоукраїнки) сказав, що він має камінь, на якому можна було б викарбувати посвяту. Після бою хлопці вирішили довести задумане до кінця, − пригадав Олег Кокуленко. – Військовим допомогли благодійники – зокрема, за сприяння підприємця Валентина Радченка камінь підняли на височінь, а встановлювати брилу допомагали місцеві жителі та волонтери із Цибулевого.

На гранітному камені викарбувані слова із поезії Володимира Возняка: «Землю рідну боронили повстанці до згину. Вічна пам'ять нескореним синам України!».

Участь у відкритті пам’ятника взяли жителя села Цибулевого, волонтери, військові з третього полку спецпризначення та 17-го окремого мотопіхотного батальйону, а також учні та вчителі кропивницької школи №18. Екскурсію історичним місцем провів історик Юрій Митрофаненко.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА