ОСВІТНІЙ ТРИКУТНИК у Кропивницькому

Автор: Нова Газета

13 листопада близько півтисячі студентів міжнародного факультету Донецького національного медичного університету не вийшли на пари через невдоволення умовами навчання. Вони скаржаться на відсутність у закладі клінічної бази для практичних занять та на те, що вивчати медицину доводиться у буквальному сенсі на пальцях. Стурбовані і українські студенти вишу. Вони побоюються закриття філії у Кропивницькому, оскільки стверджують, що університет у місті фактично живе за рахунок іноземців. До початку конфлікту у закладі навчалося 1078 студентів з інших країн та близько 350 українців.

 

Протягом тижня у виші з’ясовували ситуацію. За цей час встигли висловитися усі сторони конфлікту. Перший проректор ДонНМУ Ігор Хрипаченко, який приїхав до обласного центру із Краматорська, заявив, що університет недоотримав кошти за навчання студентів від фірм-контактерів. Як додав згодом помічник ректора Сергій Нестеров, закладу заборгували майже два млн євро і саме через це неможливо надавати якісну освіту.

У свою чергу представник компанії-контактера ТОВ «Українські освітні послуг» Олег Коротенко розповів, що їхня фірма співпрацює з вишем із 2010 року і до цього моменту жодних нарікань на співпрацю не було. Всього ж компаній, які рекрутують абітурієнтів для ДонНМУ – 18. Чоловік стверджує, що основою конфлікту стало невиконання університетом свого фактично єдиного договірного зобов’язання – надання студентам належного рівня освіти.
І зараз компанії змушені працювати над відновленням своєї репутації та іміджу вишу. «Провчившись до третього курсу, студенти прийшли до своїх контактерів і почали висувати претензії щодо відсутності матеріально-технічної бази, клінічних кафедр. Ми отримали ноту протесту від посольства Індії, що ДонНМУ не рекомендований для проходження навчання студентами Індії. Наразі ведемо переговори з посольствами інших країн і переконуємо їх, що ситуація нормалізується», – зазначив Олег Коротенко.

Стосовно фінансової сторони конфлікту представник компанії-рекрутера зазначив, що всі питання регулюються двома договорами – основним між компанією і вишем, а також тристороннім зі студентами. Конкретно по своїй фірмі чоловік висловив готовність надати банківські виписки, щоб підтвердити факт оплати студентами вартості навчання.

За словами Олега Коротенка, залежно від спеціальності студенти-іноземці платять від 9700 до 14880 доларів за шість курсів навчання. «Згідно з п.6 додаткової угоди, допуск студента до занять проводиться тільки після надання документа про оплату навчання за відповідний рік виконавцем, яким виступає фірма-рекрутер», – додав він.

Екс-декан міжнародного факультету Олександр Мухін, якого після цього скандалу відсторонили від роботи, наголошує, що неодноразово звертався до ректора університету з проханням підписати договори з медичними закладами щодо проведення в них занять з клінічних дисциплін. «Головні лікарі місцевих медичних закладів йшли нам назустріч, але наше керівництво принципово не захотіло підписувати договори. Тому що треба було вносити символічну плату. Всі заняття в лікарнях стали можливими через особисті зв’язки викладачів», – додає Олександр Мухін.

Також екс-декан розповів, що у 2018 році філію у Кропивницькому повністю перестали фінансувати, а студенти скаржаться на відсутність бібліотеки, спортзалу, їдальні та на жахливі умови в гуртожитку. «Все, що вдалося створити на базах університету в Кропивницькому, – заслуга наших викладачів і лікарів. І до них у студентів немає претензій, бо вони викладають на стільки, на скільки можуть. Але студенти хочуть знаходитися у медичному середовищі. За їхнім власним бажанням я відрахував більше сотні іноземних студентів-стоматологів. Вони перші переходять до практичних навичок і їм не сподобалося таке навчання», – пояснює причини конфлікту екс-декан.

Згодом Донецький національний медичний університет опублікував офіційне звернення, у якому спростував чутки з приводу переведення університету до Маріуполя та пояснив ситуацію зі студентами-міжнародниками. Подаємо його без змін у повному варіанті: «Керівництво Донецького національного медичного університету офіційно заявляє, що міжнародний медичний факультет не буде переміщуватись з Кропивницького до Маріуполя. «Чутки про переїзд університету до Маріуполя не відповідають дійсності», – повідомив помічник ректора ДНМУ Сергій Нестеров. Вітчизняні студенти теж навчатимуться у Кропивницькому.

Він додав, що університет та студенти стали жертвами осіб, що приймали оплату за навчання, проте не перераховували її на рахунки університету. У результаті чого університет зазнав збитків та недоотримав значну суму коштів. Ситуацію вже розслідує Служба безпеки України.

Університет очікує її рішення у законному руслі та виконує свої зобов'язання перед іноземними студентами без жодних матеріальних втрат для них: додаткову оплату з іноземних громадян не вимагатимуть.

Вирішується питання і з іншими проблемними питаннями, що постали у роботі закладу. «Керівництво університету відреагувало на звернення студентів та найближчим часом вирішить питання з матеріально-технічною базою», – зазначає помічник ректора. Зокрема, виділено 148 тис.грн на закупівлю книг англійською мовою для медичної бібліотеки ДНМУ. Стосовно роботи клінічних баз минулого тижня з керівництвом лікарень успішно проведено переговори.

Іноземним студентам першого курсу з проблемних питань слід звертатися лише до помічника ректора та у деканат міжнародного медичного факультету, а не до агентів».

 Олег Козупляка

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА