Столичні журналісти перевірили Кропивницький на придатність для життя

Автор: Нова Газета

Ведучий Володимир Остапчук зізнався, що інспекція обласного центру перетворилася для нього на справжній екшн.

 

11 грудня в ефірі телеканалу «1+1» вийшла програма «Інспектор. Міста», черговий випуск якої був присвячений Кропивницькому. Володимир Остапчук перевірив їдальню Інгульської шахти, перинатальне відділення обласної лікарні, гуртожиток №2 ЦНТУ, Дендропарк, а також переконався у чесності кропивничан.

Першим об’єктом перевірки стала їдальня на території Інгульської шахти. Інспектора цікавили умови харчування, і в цілому він залишився задоволений побаченим. Ложкою дьогтю, через яку заклад не удостоївся нагороди «Гордість міста», став брудний посуд: забруднення тарілки після миття в 73 рази перевищувало норму. В якості експерименту журналіст ще двічі перевірив митий посуд. Миття в посудомийній машині дало результат в 571 при допустимому показнику 10. А власноруч помита ним тарілка вклалася у показник – 6. Забігаючи наперед, зазначимо, що через місяць, у ході нової перевірки, посуд у їдальні на шахті виявився чистішим, але все одно показники не переконали інспектора вручити закладу червону табличку. «Перше, що ми тут побачили, – нас просто шокувало. Посуд набагато брудніший за норму. Але мене цікавило, що їдять шахтарі, і я побачив, що у вас справді профілактично-лікувальне харчування. У вас розроблене меню на 10 днів, є два варіанти обіду. У вас є навіть печені овочі, чого я не бачив у державних їдальнях, мабуть, ніколи. Ви по-материнськи загортаєте бутерброди і даєте їх шахтарям. Це так мило і по-жіночому. Я би залюбки вручив вам «Гордість міста», але не можу. Бо є конкретні норми. Враховуючи все, що ми тут побачили, ми не можемо вручити вашій їдальні і «Ганьбу міста», – підсумував перевірку Володимир Остапчук.

Наступний об’єкт – гуртожиток №2 Центральноукраїнського національного технічного університету – зустрів інспектора гнітючою атмосферою і жахливими умовами проживання. Наведемо кілька цитат Володимира, які пролунали під час інспекції: «Тут дуже смердить. Таке враження, що тут хтось ходить в туалет прямо в коридорі», «Якщо треба локація для зйомки фільму жахів, а бюджету – нуль, винаймайте кімнату у цьому гуртожитку, і ви отримаєте набір ол-інклюзів», «Кілька років тому я був у Німеччині в концтаборі Дахау. І навіть там я не бачив таких умов для проживання». Такі емоції у ведучого з’явилися після знайомства з коридорами, спільним туалетом для дівчат і хлопців і душовою в темному підвалі. До слова, кабінки, що у туалеті, що у душовій – відкриті. Особливо вразило Володимира те, що молоді байдуже, де і як вони живуть: «Повна апатія. Байдужість», – прокоментував журналіст. Це саме той випадок, коли треба все побачити на власні очі.

Такі умови у гуртожитку проректор університету Олександр Левченко пояснив відтоком студентів-контрактників і ростом цін на комунальні тарифи. «За останні роки ми маємо відтік молоді на навчання за межі України. А це обумовлює ті фінансові ресурси, які б можна було задіяти для проведення ремонтів і закупівлі обладнання. Зросли тарифи на електрику, опалення. І потім, що лишається, йде на ремонт. У нас є вибір, ми робимо ремонт чи нову лабораторію. І звичайно для студентів важливо мати сучасну лабораторію», – зазначив Олександр Миколайович.

– Я був у цьому жасі під назвою гуртожиток №2. Не може людина, яка себе поважає, жити в таких умовах. Цей гуртожиток треба просто знести і на 3Д принтері роздрукувати новий (Володимир Остапчук також ознайомився з роботою однієї із лабораторій університету, де йому продемонстрували роботу 3Д-принтера Авт.). Але я побачив сам університет і зрозумів, що проблема значно ширша і глибша. Що стіни в гуртожитку не набагато відрізняються від стін у приміщеннях і аудиторіях. Що матеріально-технічна база національного університету не витримує жодної критики. Проблема в тому, що міністерство поставило фактично заклад на коліна. За ту мізерну зарплату викладачі самі роблять ремонт. Сьогодні мало не вперше за весь проект я вручу дві таблички. Пане Олександре, я знаю, що ви часто спілкуєтесь із міністерством, тому попрошу вас передати їм «Ганьбу міста». Незважаючи на такі жахливі умови, ви тримаєте все на своєму ентузіазмі. Ви за цю мізерну зарплату навчаєте, залишаєтесь у місті і кажете, що ви будете змінювати стан освіти. За це, безперечно, я вручаю вам «Гордість міста», – сказав Володимир Остапчук.

Далі журналіст перевірив жителів обласного центру на порядність. Для цього він увечері на розі вулиць Архітектора Паученка та Шульгиних «загубив» гаманець із 300 гривнями і контактним номером. Уперше за історію проекту ця стандартна перевірка завершилася приїздом патрульних, які приїхали на виклик двох дівчат щодо загубленої речі.

Перинатальне відділення обласної лікарні Володимир Остапчук перевірив через скандальну історію, яка трапилася в минулому році. Дівчина втратила дитину при народженні і вважає винним у цьому лікаря. Приємно здивувала журналіста стерильність харчоблоку: результат тесту посуду на бруд показав позначку 0. «Ми побачили гарні і просторі кімнати з усіма зручностями, нове обладнання. Але найголовніше, до чого ми дослухаємося, це думка людей. Вони кажуть, що ви надзвичайно професійні. І ці випадки, коли ви виношуєте діточок, які важать по 500-600 грамів, – свідчать про те, що ви надзвичайно любите свою роботу. Але в першу чергу ми завітали сюди через трагедію, яка сталася минулого року. Ми дізналися багато нових деталей, але не побачили повної картини. Саме тому, зараз беремо тайм-аут. Надішлемо офіційний запит, отримаємо документацію, якої у нас немає на руках. І тоді, з повною картиною, зможемо поставити крапку у цьому питанні і тоді вже сказати «гордість» чи «ганьба».

Однак навіть за результатами офіційної відповіді на запит від лікарні журналісти не змогли визначитись, яку табличку вручити, тож не вручили жодної.

Далі інспектор перевірив сферу послуг, відвідавши Дендропарк. За результатами інспекції та за «дарування людям таких емоцій» колектив Дедропарку отримав червону табличку «Гордість міста».

Насамкінець Володимир Остапчук зустрівся з міським головою Кропивницького Андрієм Райковичем, з яким поспілкувався про проблеми міста, серед котрих вирубка зелених насаджень, МАФізація міста і відсутність вуличного освітлення по вулиці Мотокросна на мікрорайоні Завадівка. «Я хочу конкретних дій», – заявив журналіст, на що почув від очільника міста: «Так роби сам. Бери, запрягайся і працюй. І буде клас». Через місяць Володимир Остапчук зазначив, що на скарги місцевих мешканців та на його зауваження з цього приводу місцева влада не звернула уваги. Та певні позитивні зрушення таки відбулися. Як повідомила журналістам громадська активістка Надія Паливода, міська влада прийняла рішення демонтувати скандальний кіоск на Набережній і висадити там наступного року 265 дерев.

Леймотивом поїздки до Кропивницького була також перевірка міста на радіаційну безпечність. Впродовж програми журналіст робив заміри у різних місцевостях, і жоден з них не підтвердив небезпеки.

«Я їхав до Кропивницького із дозиметром і тривогою. Я думав, він тут розриватиметься від рівня радіації, але він мовчав. Я радий, що ні уранової, ні радонової загрози у місті немає. Натомість людей турбують набагато простіші проблеми. Погана новина, що тут багато людей, які змирилися з таким станом речей. Але гарна – в тому, що оптимістів тут набагато більше. А значить, за майбутнє міста я спокійний», – зазначив в кінці програми Володимир Остапчук.

За результатами інспекції, Кропивницький отримав 7 балів (по одному за харчування, медицину та освіту; по два за безпеку і сферу послуг; та нуль за еліту).

Довідка: Телепередача «Інспектор. Міста» проводить перевірки українських міст, оцінюючи рівень комфорту життя простих українців. Інспекції проводяться за шістьма критеріями: медицина, освіта, безпека, їжа, еліта, сфера послуг.

Підготував Олег КОЗУПЛЯКА

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА