Кропивницький перевірили на доступність

Автор: Нова Газета

 

В обласному центрі телеведучий і спортсмен Дмитро Щебетюк презентував свій проєкт Доступно. UA і провів з усіма бажаючими інспекцію громадського простору на доступність для маломобільних груп населення.

 

Мета проєкту – зробити Україну безбар’єрною, де кожен може реалізувати свій потенціал на 100%. «Кожен у певний період свого життя відчуває потребу у зручному пересуванні і належить до маломобільних груп населення. Мова не лише про людей з інвалідністю, а й про батьків з маленькими дітьми, людей похилого віку, людей, які тимчасово травмувалися. Тому нам важливо донести ідею, що тренд доступності – це круто і необхідно для всіх», – пояснює Дмитро Щебетюк.

Спільно з усіма охочими Дмитро Щебетюк проінспектував громадський простір центральної частини міста (зокрема, відвідав Головпоштампт, міську раду та зупинився біля кількох перехресть), Козачий острів і Дендропарк. За результатами перших днів перевірок у команди Доступно UA вже склалося перше враження про обласний центр. «Порівняно з іншими містами України доступність Кропивницького вище середнього. Ми очікували значно гіршого. Ми побачили велику кількість транспорту з низькою підлогою, який є далеко не по всій країні. У вас є досить комфортні пониження біля пішохідних переходів, але вони завузькі, щоб на них могли розминутися двоє людей на візку.  Найбільшим здивуванням було те, що ми не змогли знайти жодної вбиральні, облаштованої для людей з інвалідністю. Навіть у ЦНАПі у вбиральні немає поручнів, якими усі могли б користуватися. Також ми дізналися, що до єдиного в місті кінотеатру не можуть потрапити люди на візку, бо там купа сходинок. І це питання ніяк не вирішується. Фактично, це єдине місце, де людина на візку може подивитися кіно, але не може ним скористатися. Це дуже понижує планку міста в доступності до культурних місць. З приводу людей з порушеннями зору ми не помітили ніяких елементів: ні тактильної, ні направляючої плиток. Лише на деяких перехрестях є звукові сигнали», – підсумовує Дмитро Щебетюк.

Кропивницький – одне з восьми міст України, яке відвідає команда у межах проєкту. За результатами перевірок планують створити онлайн-карту доступності міст та мобільний додаток. Орієнтовно їхня презентація відбудеться у грудні 2019 року.

Довідково: Ініціативу Доступно.UA заснували у грудні 2015 року. Відтоді команда перевірила більше 200 локацій на предмет безбар’єрності для маломобільних груп населення у 15 містах України; організувала два Форуми інклюзивності (у 2017 та 2018 роках); започаткувала нагороду «Відкриті двері» для локацій, доступних для маломобільних груп населення, та втілила численні проєкти про доступність та інклюзію.

Олег Козупляка, фото автора

 

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА