Маєте гроші? Тоді ми йдемо до вас!

Автор: Нова Газета

Останнім часом все більше людей стають жертвами різного роду шахраїв та аферистів. Одні не зупиняються ні перед чим, аби збагатитися. Інші вважають, що лихо може трапитися з будь-ким, окрім них. І коли ці люди натрапляють один на одного, то неодмінно стають героями кримінальних хронік.

 

«Нова газета» підготувала добірку найцікавіших і найпоширеніших видів шахрайства, які використовували аферисти проти жителів Кіровоградщини, виманюючи величезні суми з їхніх гаманців.  Тож знайомтеся і стережіться. 

У вашої дитини проблеми!

Класикою телефонного шахрайства, яке процвітає в наших краях, є психологічний тиск на батьківські почуття. І тиснуть зазвичай на найболючіше – життя і здоров’я.

Таким способом минулого року двоє юнаків 20 і 22 років виманили у мешканців Кіровоградщини близько 800 тисяч гривень. Телефонуючи вечорами до людей, вони повідомляли щось на зразок «Ваш син потрапив у ДТП» чи «Вашу доньку затримала поліція». Залежно від обраного сценарію шахраї пропонували за грошову винагороду чи то уникнути кримінальної відповідальності, чи оплатити термінову операцію, чи відкупитися від постраждалої сторони. Варіантів безліч. Але спільне одне – гроші треба було перерахувати негайно. При цьому діють шахраї дуже швидко, доки жертва не встигла отямитися від першого шоку і розважливо обдумати ситуацію.

Найцікавіше, що цій схемі стільки ж років, скільки й незалежній Україні, а то й більше. Але якщо раніше кошти треба було негайно принести на вказане місце і передати «надійній людині», то з появою мобільного банкінгу справа шахраїв значно полегшилася, а жертв побільшало.

Пам’ятайте: завжди можна спокійно видихнути і передзвонити сину, доньці, невістці, внуку, їхнім кумам чи сусідам, у ту ж лікарню чи поліцію і з’ясувати правдивість інформації від «телефонних добродіїв».

Випадкові гроші

«Випадково скинув (-ла) 50 грн на ваш телефон. Будь ласка, терміново перешліть назад, бо …» і тут фантазія шахраїв гуляє в усіх напрямках. Бо і дочка народжує, і жінку оперують, і син розбився, і чого тільки не вигадають, аби втертися в довіру і виманити гроші. При цьому розраховують на людей, які не кидаються перевіряти рахунок, а одразу ж щиросердно пересилають кошти. А якщо жертва ще й вирішить перетелефонувати, аби з’ясувати, що ж там з дочкою-сином і коли ті нещасні батьки скинули гроші, капкан закривається. І ця ж людина стає постійним героєм шахрайських махінацій. Бо якщо ведеться на таку казку, то й на більш витончені схеми теж купиться.

Не маємо статистики по Кіровоградщині, але в Одеській області подружжя шахраїв виманило в студентки понад 40 тис. грн. Дівчина приїхала з сільської місцевості й не була готова до жорсткої реальності кримінального примор’я. Що вона потрапила під вплив шахраїв, її мама зрозуміла лише через пів року.

Тож майте на увазі: випадкові гроші майже ніколи не бувають випадковими.

 

Квартиру здаєте?

Зазвичай, коли мова заходить про оренду житла, люди більше переймаються ймовірними проблемами власників помешкання. Бо ж хто знає, які квартиранти трапляться. Між людьми гуляють численні історії про наркоманів, гульвіс-холостяків, безсоромних студенток і т.д., які як не притон влаштують в орендованому житлі, то винесуть все майно і поминай як звали.

А нещодавно Україну облетіла взагалі неймовірно жахлива новина: двоє спільників (серед яких молода жінка з Кіровоградщини) убили двох дівчат і залишили їхні тіла в шафі орендованої квартири. Це, звісно, не афера, але все одно страшно.

А от про те, що недобросовісними можуть бути орендодавці, мало хто замислюється. Можливо, саме через це ніхто не запідозрив у лихому пенсіонерку, яка примудрилися здати одну й ту саму квартиру в оренду одночасно десятку людей, і це при тому, що житло їй не належало. Загалом, вона з молодшим спільником виманила 50 тисяч гривень у довірливих орендарів. Як виявилося під час розслідування, квартира дійсно здається. І пенсіонерка-аферистка сама орендувала її. А протягом наступних двох діб «перездавала» в оренду разів з десять, беручи у кожної з жертв плату за місяць-два наперед і роздаючи за це  різні ключі (нібито від цієї квартири).

Гастролерку, яка провернула подібні оборудки в різних містах України, досі шукають. Тож пильнуйте.

Поможіть начальнику

На Кіровоградщині шахраї вже так знахабніли, що використовують навіть імена тутешніх високопасадовців. Їхніми улюбленими персонажами для фінансових «розводів» є начальники районних відділень Державної податкової інспекції. Від їх імені шахраї просять надати матеріальну допомогу (перерахувати гроші на картку). При цьому звертаються вони до конкретних заможних людей – фермерів, підприємців.

За минулі пів року «податкові» шахраї намагалися виманити кошти у жителів Кіровоградщини, прикриваючись іменами керівників Петрівської, Новгородківської та Знам’янської, Компаніївської та Бобринецької ДПІ.  Також намагалися використати повноваження Держ-продспоживслужби та архітектурно-будівельної інспекції, називаючись іменами конкретних та вигаданих працівників цих структур.

Вершиною нахабства можна назвати дії шахраїв, які телефонували до заможних мешканців Кіровоградщини від імені… голови облдержадміністрації Андрія Балоня. Пропонували за фінансову винагороду вирішити різні важливі питання. При цьому час для оборудки вибрали якнайкращий: новопризначений керівник встиг лише кілька тижнів попрацювати в області. Тож ні його вдачі, ні методів, ні поглядів на місцеву політику ще ніхто не знав. Та й навряд чи сам Балонь чекав на таку «підставу».

Тож наголошуємо, у разі отримання телефонних дзвінків від нібито податківців, різного роду начальників та інспекторів із проханнями перерахувати гроші (надати матеріальну допомогу) для «вирішення питань», подальшого лояльного ставлення тощо, слід одразу повідомляти про це правоохоронним органам.

Збираємо гроші на лікування

На жаль, шахраї часто наживаються на людській доброті, при цьому часто ризикуючи життями реальних людей і що найстрашніше – дітей.

Нам дуже важко оминути увагою сльозливе оголошення у Фейсбуці про збір коштів для порятунку «маленької Настуні, яка мріє стати на ніжки», «трирічного Андрійка, який дуже хоче жити», «Оленки, яка ніколи не бачила мами і сонячного світла». І це можуть бути цілком реальні історії реальних людей, зі справжніми фотографіями і копіями документів. Проте шахраї вдаються до елементарного – підмінюють номери телефонів і банківських карток. Тож вся допомога від благодійників потрапляє не в ті руки.

Благодійники не раз викривали діяльність таких шахраїв у соцмережах. Та далеко не всіх аферистів помічають вчасно, тож вони встигають украсти десятки тисяч гривень, які могли б урятувати чиєсь життя. Це не означає, що нікому не треба допомагати. Бо часто саме спільними зусиллями добрих сердець вдається врятувати дітей і дорослих, які просто мріють про життя.

Та слід бути уважними і пересилати кошти лише перевіреним фондам і волонтерам, а інформацію про будь-яку людину, для якої збирають кошти, можна легко перевірити в інтернеті чи через тих же волонтерів.

І це ще не все

Описані види шахрайства – далеко не всі, які використовують не чисті на руку люди. Адже їхній фантазії немає меж.

Головне – не допомагати шахраям ошукати себе. Зокрема:

1. Не хвалитися прибутками, покупками, ремонтами, подорожами в соцмережах, громадських місцях чи перед незнайомими людьми.

2. Не носити великі суми чи багато купюр в гаманці і не демонструвати його навсібіч (наприклад, розраховуючись в магазині чи транспорті).

3. Користуватися послугами лише перевірених туристичних фірм, благодійних фондів, агентств нерухомості тощо.

4. Не вестися на обіцянки про легкі гроші і захмарні прибутки без зусиль.

5. Не перераховувати кошти незнайомим особам, особливо хабарів!

6. Завжди ретельно обдумувати всі вчинки і радитися з кимось рідним чи досвідченим у подібних справах.

Тож шануйтеся і не потрапляйте в поле уваги шахраїв.

Світлана Листюк

https://b.radikal.ru/b30/2001/75/37c3d18f2eb7.jpg

 

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА