Світ на карантині

Автор: Нова Газета

Жителі різних країн родом із Кропивницького розповіли «Новій газеті» про правила карантину за кордоном

 

Тетяна Лобода (м. Щецин, Польща):

– Ми з чоловіком дотримуємося карантину відповідно до польських правил, проте я помітила, що самі поляки спочатку не досить серйозно ставилися до різного виду заборон.

Поляки тільки порівняно недавно почали ходити в масках, у магазинах з’явилися антисептики і рукавички. Щецин розташований за 20 кілометрів від німецького кордону, і третина місцевих жителів працює у Німеччині, де пандемія почалася значно раніше. Але тільки два тижні тому я побачила, що поляки почали вдягати маски і припинили гуляти вулицями. Щодо масок, то я не знаю, де їх можна купити, бо ми пошили самостійно. Спирт можна купити скрізь, 200 мл – 25 злотих (150 грн – Ред.). Ціна на спирт і маски по всіх магазинах однакова.

Зараз у Щецині не працюють кафе, салони краси, школи, дитсадки… Відчинені аптеки і продуктові магазини, причому останні збільшили свій робочий день, щоб не було черг. До речі, приблизно півтора тижні тому люди почали дотримуватися дистанції на вулиці, а до цього вони стояли в черзі до магазину купками. У крамницю можна заходити тільки в рукавичках. При вході стоїть столик, там може бути дезінфектор і звичайні поліетиленові рукавички. Кожен магазин має свої обмеження: якщо працює три каси, то зайти всередину можна 12-15 людям. З 10:00 до 12:00 – час для пенсіонерів.

Що стосується медичної допомоги для українців, які тут працюють, то тут складно, якщо ти не маєш медичної страховки. Не всі роботодавці платять страхові внески (а це 500 злотих щомісяця), а мені, якщо чесно, краще відправити ці 500 злотих в Україну дитині, тому я їх теж не сплачую… Якщо ж я сьогодні почну кашляти і захочу піти до лікаря, мене ніхто не прийме. Зробити флюорограму чи будь-який інший аналіз буде дуже дорого. Тому сидіти дома і всіма способами намагатися не захворіти набагато дешевше.

Олександра Перькова (Лос-Анджелес, штат Каліфорнія, США):

– Вже три роки, як я переїхала до Валенсії, Лос-Анджелес каунті (округ, область). Я вчуся на асистента стоматолога. Мій чоловік, Jorge Flores, емігрував до Америки і давно є громадянином США. Він стоматолог. Особистий офіс знаходиться в Палмдейл – це в іншому місті, година їзди від дому. На роботу добираємося власним автомобілем. Зараз, під час карантину, приймаємо людей тільки по «швидкій», з гострим зубним болем (така вказівка CDC контролю в США).

Карантин триває вже близько місяця. Хворих дуже багато. Ресторани закриті, але є їжа на винос. Працюють тільки медичні офіси, аптеки і продуктові магазини. 50% людей ходили в масках. Зараз у всі грамадські місця вхід тільки у масці. На вулиці практично немає нікого. Спочатку люди ігнорували карантин і всюди ходили, грали на кортах, вели активний спосіб життя, на bike-trail їздили на велосипедах, роликах. Через те, що ніхто не дотримувався карантину, все закрили.

На даний момент дуже багато людей втратили роботу. Здається, в перший тиждень карантину – більше мільйона тільки в нашому штаті. Тих, кого не скоротили і не звільнили (у кого робота не пов'язана з людьми), – всі працюють. Але люди бояться втратити роботу, тому що кожен живе в кредит від зарплати до зарплати, і ти з часом можеш просто опинитися на вулиці. Через це у людей стрес. Всі бояться, панікують. Багато людей неадекватно реагують, в магазинах кричать «Не підходь до мене ні на крок, тримай дистанцію». Бачили людину в протигазі. А інші навпаки, без масок і рукавичок – всі по-різному реагують.

Медична страховка коштує дорого (вона повинна бути у всіх громадян США і власників будь-якої візи. – Ред.). Ціна залежить від вашого доходу, небезпечності роботи, сума компенсації залежать від умов договору, який ви укладете зі страховою компанією. Також є безкоштовна страховка «Medicaid» (для малозабезпечених або безробітних. У такому випадку страховка буде оплачуватися за рахунок держави. – Ред.).

Тести на «cоvid-19» можна здати онлайн. Наприклад, цей сайт: ти заповнюєш анкету за місцем проживання (якщо у тебе є симптоми хвороби і хочеш перевіритися). І якщо ти вже більше тижня вдома, записуєшся. Чекати близько 2-х днів. Тобі приходить виклик, і ти йдеш в наметове містечко за місцем проживання і здаєш безконтактний тест – це один з варіантів. Там видають біорідини, і весь матеріал в одноразові контейнери збираєш сам (з носа, горла. – Ред.). Чекаєш на свій результат поштою (електронною).

На вулицю не виходимо без потреби. З друзями і знайомими спілкуємося по відеоконференції (по 10 осіб). У вільний час вдома займаюся спортом, багато читаю, готую.

 

 

Валентина Тишик (Рим, Італія)

Валентина майже 20 років працює в Італії, нині компаньйонка-помічниця у 72-літньої сеньйори у Римі. За умовами контракту не змогла виїхати до України, тому про карантин по-італійськи розповідає «Новій», не приховуючи деталей.

– Італія – одна з країн, яка найбільше постраждала від коронавірусу, тому і ставлення її громадян до карантину дуже серйозне. Крім того, штрафи  тут не соромляться виписувати за найменше порушення (а вони чималі – від 300 євро і вище). Весь Рим поділений на зони, комуни, і залишити свою зону можна лише за спеціальною декларацією, яку видають за дуже поважної причини. Відійти від свого будинку можна лише на 250 метрів – сходити у магазин, аптеку, і обов’язково має бути маска на обличчі. Людям, старшим 75 років, пенсію приносять додому карабінери. Вулиці міста майже порожні, лише біля магазинів та аптек стоять черги, в яких всі дотримуються  зазначеної відстані.

До речі, про магазини – нині все необхідне з продуктів можна без проблем придбати, окрім борошна і дріжджів – ці товари так і не вийшли з категорії дефіцитних, мабуть, через шалений попит, адже італійці – любителі куховарити, а вільного часу наразі вдосталь, от і балують рідних. Ціни теж майже не змінилися, принаймні це зовсім не відчутно. Дезінфікуючі засоби і маски з недавнього часу теж вже не дефіцит, їх вільно можна придбати у будь-якій аптеці.

Через страх захворіти італійці навіть відмовилися від звички обніматися і цілуватися при зустрічі, а це для експресивної нації неабияке досягнення. Хоча це далеко не єдине, від чого відмовилась вся Італія заради перемоги над коронавірусом. Уявіть, на католицький Великдень і Великодній понеділок італійський уряд ввів особливі умови – усі супермаркети і продовольчі магазини закрили, щоб громадяни не мали виправдань для виходу з дому (крім надзвичайних ситуацій). Штраф – до 3000 євро.

Школи й інститути, скоріше за все, цього навчального року вже не запрацюють, навіть якщо карантин трохи і послаблять. 

Комусь можуть видатися ці заходи занадто суворими, але повірте, коли кількість жертв обчислюється десятками тисяч, коли люди в захисних костюмах забирають твого сусіда і ти не знаєш, чи побачиш його знов, коли люди не мають змоги навіть востаннє попрощатися з рідними, – ніщо не може бути занадто. Це справжня війна, і дуже хочеться в ній перемогти.

 

Лариса Баранюк (м. Чирпан, Болгарія):

– Болгарія – невелика країна, населення не багато. Вчасно призначений карантин, з 16 березня, обмежив стрімкий розвиток пандемії. Але люди почали ходити в масках з другого тижня карантину. Ввели комендантську годину в нічний час, бо молодь поночі збиралася групами.

Пізніше надійшла вказівка носити маски та рукавички одноразові в магазинах обов'язково. Але через пару днів скасували рукавички. В аптеках одноразових масок немає, але рукавички можна купити. У магазинах продають шиті (багаторазові) – по 1,5 євро.

Тих, хто приїжджав у цей час з-за кордону, відправляли на самоізоляцію. Поліція перевіряє щодня. Штрафи за недотримання режиму високі. Уже заведені справи на порушників.

У нашому обласному центрі теж є кілька випадків зараження, але вже зараз вводять послаблення режиму. У місті працюють лише продуктові магазини і аптеки. Парки та дитячі установи закриті. Для пенсіонерів в магазинах і аптеках ввели певні години відвідування: з 8:30 до 11:00. У крамницях витримують дистанцію, а при вході стоїть охоронець і каже, скільком людям можна заходити. Скільки вийшло – стільки ж зайшло. На касі слід дотримуватися метр відстані між кожним у черзі.

Мами з дітьми та пенсіонери в основному дотримуються режиму – сидять вдома. З нас до магазину за продуктами ходить чоловік. З 10 квітня відкрили фермерські ринки і обмірковують, як ввести час для дітей: о котрій годині їм можна буде відвідувати парки.

В'їзд в обласні центри тільки за декларацією. Ми возили дитину до стоматолога в обласний центр – без проблем.

Що стосується медичної страховки, то ми платимо 8 євро на місяць – для нас це недорого. Пенсіонерам та дітям до 18 років страховку оплачує держава. Якщо її немає, то лікування платне, починаючи з консультації. Ціна лікування залежить від проблеми і характеру медичних послуг: аналізів, досліджень і процедур.

Щодо звільнень, то я не чула, щоб хтось втратив роботу.

 

Ганна Кузнєцова (Стокгольм, Швеція),

(країна, яка досі не ввела карантинний режим):

– Від початку ажіотажу кількість людей на вулицях у старому місті зменшилася – немає туристів. Раніше вони натовпами ходили, зараз – тільки місцеві жителі. А ще люди зараз менше їздять у метро.

У спальних районах все як завжди: діти грають на майданчиках, у дворах, сім'ї прогулюються по набережних, люди бігають, займаються в спортзалах (є такі спеціальні, на вулиці). Одне слово, не помітно, що триває епідемія, місто живе своїм життям. От лиш багато кав’ярень і ресторанчиків зачинили свої двері.

Ввели певні правила й обмеження. У магазинах є розмітка, щоб у черзі стояти не ближче метра один до одного. Проте не всі крамниці так вчинили. Влада не дозволяє організовувати заходи понад 50 осіб. Усе. Жодних обов’язкових масок і тому подібного. Всі, до речі, розкупили handsprit – дезінфікуючі розчини. Протирають руки частіше, ніж зазвичай. Ціни на антисептики не знаю, не купувала. Лежала вдома пляшечка, от нею і користуємося. Маски теж не знаю, є чи ні в аптеках, не цікавилася. Як сказав наш головний санепідеміолог, маски потрібні тільки медикам і хворим. Тож, мовляв, шити сенсу немає. Вони для краси))).

Школи, садочки – все працює. Великі компанії, правда, перевели працівників на дистанційну роботу. Але у вільний час можна поїхати, куди хочеш, погуляти, в зоопарк сходити. Ми часто збираємося компаніями, грилимо, хоча є люди, які дуже пильнують, самоізолюються. Вони просто сидять вдома на добровільному карантині. Але це – їхній вибір, до цього не примушують.

 

Ксенія Куприненко (м. Київ, Україна), зараз перебуває в м. Пномпень, Камбоджа:

– Тут зараз туристів менше, в масках багато людей ходять. На кожному кроці – безкоштовні антисептики, можна підійти і скористатися. У банку, магазині, торговому центрі, ресторані – всюди вони є.

Маски теж в деяких магазинах безкоштовні. Антисептики також можна купити за 1-5 доларів залежно від об’єму. Паніки немає.

Діти на карантині. Ресторани не закриті. Про відповідальність і штрафи не чула.

Їздить машина по місту і просить людей мити руки і в масках з'являтися в громадських місцях. Пересуватися по місту, парками можна без проблем.

 

 

 

 

 

Ігор Омелянчук (м. Торонто, Канада):

– Ми живемо на північному кордоні Торонто і карантину на даний момент дотримуємося вже місяць. У місті він вже щонайменше 3 тижні.

Відкриті продуктові магазини, аптеки і певні державні служби. Працюють і деякі інші магазини, але тільки на доставку. Причому майже з усіх інтернет-магазинів вона безкоштовна, – намагаються утримати клієнтів.

Ми минулого разу в магазин ходили на початку березня, після цього тільки замовляли через різні додатки як Instacart. Але доставка їжі працює повільно, в середньому тиждень чекати треба, якщо саме продукти замовляти. На відміну від Сполучених Штатів, у нас стабільно працює Amazon, тому якщо потрібно щось замовити, це можна зробити просто і швидко.

На вулиці люди майже не ходять, а хто ходить – обов'язково в масках. Міський транспорт – автобуси, трамваї, метро – працює, але людей у них дуже мало, і автобуси, наприклад, перев'язані всередині жовтими стрічками, щоб ближче ніж на 2-3 метри ніхто не міг підійти до водія.

Канадський уряд оголосив, що від коронавірусу лікувати будуть безкоштовно всіх на території країни незалежно від статусу чи наявності страховки. Це я чув у новинах.

 Маски і антисептики ось тільки знову почали з'являтися, до цього з початку березня їх не було взагалі, і це була величезна проблема для лікарень, тому що навіть лікарям видавали лише по 2 маски на день (зрозуміло, що це дуже мало і не відповідає санітарним нормам їх використання). Тоді навіть просили просто всіх у кого є – приносити маски в госпіталі. Ціни на маски – 50 штук за 38-40 доларів. Я не можу сказати, підвищилися чи ні, тому що раніше я їх не купував. Безкоштовно їх не роздають, бо їх мало, але є багато сервісів допомоги людям під час карантину.

Уряд оголосив, що всім, хто втратив роботу через пандемію, виплачуватимуть до 2000 канадських доларів на місяць (це приблизно півтори тисячі американськими) до 4 місяців. У перший день роботи цієї програми на неї подалося понад мільйон осіб.

Так само відстрочили подачу податків за минулий рік – зазвичай декларації потрібно подати в березні і зробити всі податкові виплати до кінця травня, а тепер подати можна до кінця червня і виплати зробити до кінця серпня.

З приводу відповідальності за порушення карантину – є штрафи, не можна, наприклад, сидіти в парках. Тобто ходити, гуляти можна, але довго залишатися на одному місці – ні. Загалом ходити можна тільки в масках, не можна товпитися. Хоча люди майже не ходять на вулицю, всі досить серйозно до цього ставляться. Є штрафи бізнесам, які торгують товарами не першої необхідності і продовжують працювати. Зараз закриті більшість walk-in clinics (щось на кшталт поліклінік), вони тільки консультують по телефону. Якщо хворієш – краще дзвонити або їхати в лікарню одразу. Також ввели правило для людей старшого віку і людей, які хворіють, і тому в групі ризику потенційних ускладнень від коронавіруса: супермаркети і аптеки відкриваються на годину раніше, щоб вони могли прийти скупитися і не контактувати з іншими. У всіх чергах має бути мінімум 2 метри між людьми. Якщо немає труднощів з диханням – рекомендують сидіти вдома, в лікарні беруть тих, у кого серйозні випадки, інших просять залишатися вдома на самоізоляції.

Алла (м. Стамбул, Туреччина):

– Діє карантин: заборона виходу дітям з 0 до 20 років і старшим від 65 років. Штраф за порушення – 3 тис. лір (12 тис. грн). Тести на коронавірус проводять за показаннями безкоштовно, і лікування за страховками навіть в приватних клініках – безкоштовно.

Маски видаються в аптеках і на пошті за заявками – 5 шт. на 10 днів – теж безкоштовно. Продаж масок заборонений, за порушення – штраф.

Набережна, парки, торгові центри, магазини, кафе – все закрито, все патрулюють і контролюють поліцейські. Але багато людей несвідомі, і їх ганяє поліція.

Сполучення між містами закрите, виїзд тільки з дозволу міської влади по серйозній причині. Але від сьогодні з вечора (11 квітня) до неділі до 24:00 вихід на вулицю заборонений для всіх, за порушення – штраф 8,5 тис. лір.

Медицина поки радує. Особам, які потребують, видають допомогу по 2 тис. лір. Виплати по кредитах, орендах відстрочили на 3 місяці, багато господарів квартир оренду за квітень не беруть.

 

Тетяна Ортнер (Інсбрук, Австрія):

– Транспорт ходить за розкладом, тільки передні двері і сам водій транспортного засобу відгороджені від пасажирів на 1,5 м
спеціальним пристосуванням. На кожній зупинці зупиняються без задіяння кнопки «стоп/зупиніть». Проїзд суворо в масці.

Інформації про перебіг подій щодо пандемії більше ніж достатньо. Щоденно оприлюднюють статистику. Навіть на вхідних дверях в будинок клеять повідомлення.

Навчальні заклади закриті до кінця квітня, заняття відбуваються дистанційно з визначеними термінами на складання виконаних завдань. Іноді нам (у Тетяни двоє дітей шкільного віку) не вдавалося впоратися із цим через брак гаджетів, але, слава Богу, я потім із роботи взяла все необхідне. У школах теж була можливість взяти комп’ютер на прокат.

З питань підтримки бізнесу все ще вирішується, в яких розмірах і на яких умовах це відбуватиметься.

Австрійці – народ солідарний, тож без зайвих питань перейшли на самоізоляцію. Всі перебувають вдома із 16 березня. Сьомого квітня органи влади нарешті оголосили, що ситуація під контролем, і члени однієї сім'ї мають право на прогулянки і заняття неекстремальними видами спорту. Зобов'язали носити маски у громадських місцях (на сьогодні це продуктові магазини, аптеки, медзаклади, громадський транспорт), дотримуватися дистанції щонайменше одного метра. Всі сфери обслуговування, в тому числі і кав'ярні, закриті до кінця квітня. Всі заходи, концерти і т.п. скасовані до кінця червня.

Витрати на лікування покриває страховка.

 

Єлизавета Майборода (Ханой, В’єтнам):

– Карантин у В’єтнамі поновили з 1 квітня у зв’язку із збільшенням захворюваності на коронавірус. Притому тут немає жорстких заходів, просто рекомендована самоізоляція. Влада радить жителям уникати місць великого скупчення людей. Не працюють навчальні заклади, заклади громадського харчування, по можливості люди працюють вдома. Транспорт не ходить, їздять лише таксі-байки. На вулицях люди ходять, як і раніше, ніхто не дотримується визначеної дистанції. Супермаркети, аптеки, продуктові магазини працюють у штатному режимі, жодних черг, ажіотажу за продуктами харчування не було. У масках в основному ходять іноземці, до них особлива увага, хоча не чула, щоб когось штрафували за порушення правил карантину. Взагалі у країні не було жодного випадку смерті від коронавірусу, зафіксовано всього 260 хворих, 144 видужали (дані на 12 квітня). У кожного виявленого хворого відслідковують його контакти, і вже ті особи, які опинилися у групі ризику, мають дотримуватися жорсткого карантинного режиму. В’єтнам повністю закрив кордони, можна лише виїхати з країни, в’їхати не дозволяють навіть своїм громадянам – просять залишатися на місці, щоб не піддавати ризику людей на батьківщині. Поки планують карантин до 15 квітня, подальші дії будуть залежати від епідеміологічної ситуації. 

 

 

 

 

 

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА