Вступ – 2020: що змінюється?

Автор: Нова Газета

Цьогоріч абітурієнти, як і раніше, подаватимуть документи на вступ до університетів онлайн. Однак, на відміну від минулого року, увесь процес почнеться на місяць пізніше. Адже карантин через пандемію COVID-19 змінив увесь графік вступної кампанії. Випускники розгублені, не знаючи, чого очікувати далі. Щоб розвіяти чутки і пролити світло на ситуацію, Центр громадського моніторингу та контролю з’ясував деталі вступу-2020.

 

Подача документів онлайн

Останні роки обов’язковою умовою для участі у вступній кампанії є реєстрація особистого електронного кабінету абітурієнта на порталі ez.osvitavsim.org.ua. Цього року діють такі ж самі правила. Цьогорічні абітурієнти теж повинні подавати електронні заяви онлайн.

Новацією цього року є те, що вступники можуть подавати результати зовнішнього незалежного оцінювання за останні 4 роки – 2017, 2018, 2019 та 2020 років. Винятком є сертифікат з іноземної мови (англійська, німецька, французька або іспанська), де зараховуються результати останніх 3 років – 2018, 2019, 2020 років. Результати ЗНО різних років можна комбінувати, обравши найкращий бал із предмета.

Абітурієнти можуть подати одночасно 5 заяв на держзамовлення, визначивши їхню пріоритетність. Якщо вони мають вступні пільги, то повинні зазначити це у кожній заяві. На контрактну форму навчання кількість заявок необмежена.

В електронній заяві вступники повинні вказати номер, пін-код та рік отримання сертифіката ЗНО, серію та номер документа про повну загальну середню освіту та середній бал додатка до шкільного атестата. Скановані копії атестата разом із  фотокартками (3х4 см) слід завантажити до електронного кабінету.

Якщо абітурієнт не може зареєструвати електронний кабінет чи має пільги, то подає паперові версії документів. Конкретні випадки можна уточнити на сайті чи гарячій лінії МОНу
(0 800 50 45 70).

Пільги та квоти для вступників

Цьогоріч діятимуть три балансуючі коефіцієнти – регіональний (залежить від регіону), галузевий (1,03 на інженерно технічні та природничо-математичні спеціальності) та сільський (1,02). Територіальні пільги повинні бути підтверджені документом про реєстрацію. Відповідну копію слід додати до особистого е-кабінету. 

Для низки абітурієнтів діють пільгові умови вступу. Зокрема, осіб з інвалідністю виші можуть зараховувати за результатами співбесіди. Сирот та учасників бойових дій університети можуть приймати за результатами вступних іспитів.

Також без ЗНО можуть вступати мешканці окупованих Донбасу та Криму. Це – ініціатива президента Володимира Зеленського. Депутати ухвалили відповідний законопроєкт 3 липня.

«Це – частина нашої державної політики. Ми боремося за молодь на тих територіях, ми хочемо максимально заохотити таких випускників переїжджати в Україну, вступати в наші заклади освіти, навчатися в українській системі освіти», – заявив Зеленський.

Відповідно до закону, абітурієнти з окупованих Криму та Донбасу проходитимуть конкурс у межах своєї квоти. Для кримчан вона вже діяла раніше (квота-2), а для вступників з окупованого Донбасу її повинні запровадити.

Як зазначили у МОН, абітурієнти з тимчасово окупованих територій складатимуть іспити з історії України, української мови та літератури, а також іспит за обраною спеціальністю. Вони можуть подати документи до 105 університетів. Список закладів, а також інша важлива інформацію про цю ініціативу розміщені на сайті vstup-prosto.com

Усе на місяць пізніше

Відповідно до інформації Міністерства освіти і науки, до 1 серпня абітурієнти повинні зареєструватись в особистих електронних кабінетах. Уже 13 серпня в особистому кабінеті вступника з’явиться можливість подати електронну заяву на вступ до обраного вишу. Якщо випускники вступають за результатами ЗНО, то зможуть зробити це аж до 18 години 22 серпня. Якщо ж абітурієнти обрали спеціальності, які передбачають вступні іспити чи творчий конкурс, їм слід бути дуже уважними. Адже ці іспити заплановані з 1 по 12 серпня, а подача документів на відповідні спеціальності триватиме лише до 18 години 16 серпня. 

Перші списки зарахованих з’являться уже 20 серпня. До них потраплять ті, хто пройшов співбесіду, а також вступники із анексованого Криму. А через тиждень, 27 серпня, буде опубліковано список решти абітурієнтів, які потрапили на бюджет.

Варто зауважити, що цього року мінімальний прохідний бал на бюджет – 125 балів. При цьому на окремі спеціальності він вищий. Для напрямків «Фармація», «Промислова фармація» необхідно мати щонайменше 130 балів. На «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини» – не менше 140 балів.

Університети прийматимуть оригінали документів від абітурієнтів до 31 серпня включно. Зарахування на бюджет закінчиться 5 вересня, а на контракт – 30 вересня. Навчальний рік у вишах має розпочатись 15 вересня. Цього року МОН надає консультативну підтримку з усіх питань щодо вступу. Актуальна інформація про кампанію зібрана у групі «Вступ 2020» у Facebook. Відповідь на нагальні питання можна також отримати, написавши на електронну адресу:
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА