Карантин вихідного дня: аргументи «ЗА» і «ПРОТИ»

Автор: Нова Газета

В Україні запровадили карантин вихідного дня. Це означає, що до кінця листопада по суботах і неділях повноцінно працюватиме тільки критична інфраструктура: продуктові магазини, аптеки, транспорт. Ухвалення цього рішення супроводжувалось протестами малого бізнесу та палкою дискусією у владі. Що кажуть прихильники та критики цієї ідеї, у матеріалі Центру громадського моніторингу та контролю.

 

Заборони вихідного дня

Згідно з рішенням уряду, карантин вихідного дня передбачає введення додаткових обмежень з 00:00 суботи до 00:00 понеділка. На цей час забороняється робота закладів громадського харчування: кафе, ресторанів, барів (можлива тільки торгівля на виніс), торговельно-розважальних центрів, кінотеатрів, театрів, музеїв, спортзалів, басейнів, салонів краси та магазинів промтоварів.

На вихідні дозволено працювати тільки продуктовим магазинам, аптекам, ветеринарним аптекам, банкам, пошті, закладам технічного обслуговування та ремонту, а також автозаправкам без зон харчування.

Попередньо карантин триватиме три вихідних поспіль з 14 до 30 листопада. Але у МОЗ не виключають, що обмеження можуть бути продовжені.

Позиція уряду

Ініціатором і головним захисником карантину вихідного дня є Кабінет Міністрів. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, якщо не посилити карантин хоча б у вихідні, то вже за місяць лікарні будуть переповнені.

 «У нас же завдання – не зупинити присутність людей у розважальних закладах, закладах харчування, у нас завдання – зменшити потоки людей у метро, у маршрутних таксі, зменшити соціальні контакти людей через вихідні дні для того, щоб зупинити зростання хвороби в Україні. Якщо нічого не зробити, вже 10-15 грудня медична система не зможе приймати жодну людину, місць у лікарнях не буде навіть в коридорах», – заявив прем’єр.

У МОЗ кажуть, що більш ефективним рішенням для покращення епідеміологічної ситуації був би повний локдаун, але це складно з фінансової точки зору, тому шукають компроміс.

«Для лікарів кращий спосіб – введення повного локдауна мінімум на три тижні. Але виходячи з розрахунків Мінекономіки і Мінфіну, ми не можемо витримати повний локдаун, тому знаходимо баланс між збереженням здоров'я і введенням протиепідемічних заходів», – пояснив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Аргументи критиків

Навіть всередині Кабміну є критики карантину вихідного дня. Так, від ухвалення постанови утримався міністр культури Олександр Ткаченко. Раніше очільник Мінкульту оприлюднив свою позицію з огляду на можливі наслідки для культури: «Заклади культури, очевидно, не є епіцентром для розповсюдження вірусу. Контролювати дотримання карантинних обмежень у закладах культури чи не найпростіше. Тому закривати сферу, яка фактично є взірцем для багатьох галузей по виконанню санепідемвимог МОЗ, рішення, яке прирікає державу на неминучі втрати».

Критикують закриття закладів культури і в парламенті. Так, заступниця голови Комітету гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук заявила: «Заклади культури і так перебувають на межі життя і смерті, ми знаємо вже не перший місяць. Наш комітет робить все можливе для того, щоб підтримати індустрію і зберегти її життєздатність, адже пандемія – не вічна».

Те, що постанова Кабміну принесе більше шкоди, ніж користі, впевнені в Європейській бізнес – асоціації. Особливо відчутно карантин може вдарити по власниках кафе та ресторанів, які заробляють до 40% виручки у вихідні. У заяві організації йдеться: «Рівень економічної активності у вихідні є досить високим. Тому повне закриття на вихідні може боляче вдарити по підприємцях, а для деяких – стати фінальною крапкою в роботі».

Обіцянки підтримати бізнес

У відповідь на критику в уряді заявили, що готові підтримати українських підприємців. Бізнесу, який постраждає від карантину вихідного дня, обіцяють компенсувати частину зарплат робітників у зв’язку з простоєм. Будуть продовжуватись виплати на дітей для родин підприємців, надалі реалізовуватимуть програму доступних кредитів «5-7-9», яка дає змогу отримати кредитні канікули для бізнесу.

Також у Кабміні анонсували програму портфельних гарантій, у рамках якої до 80% кредиту покриватиме держава. Разом із Торговельно-промисловою палатою вже напрацьовується механізм визнання карантину вихідного дня форс-мажорною обставиною.

Про ефективність карантину вихідного дня можна буде казати вже за кілька тижнів. Експерти прогнозують, що якщо зниження захворюваності не відбудеться, то в країні можуть оголосити повний локдаун. Тож дуже важливо не забувати правила безпеки, носити маску і дотримуватись соціальної дистанції як у вихідні, так і в будні.

Фото "УП"

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА