Авголемоно та банош замість звичного супу та каші

Автор: Нова Газета

Із 1 вересня в українських школах запровадили нові норми харчування та оновлене меню – корисніше та збалансованіше, ніж було до того. Аби всі навчальні заклади встигли підготуватися до змін, до кінця року уряд встановив перехідний період і наклав заборону на штрафи.

 

Необхідність зміни організації шкільного харчування назрівала не один рік. За результатами проведеного Міносвіти у 2020 році опитування щодо задоволеності батьків та учнів шкільним харчуванням, шкільними їдальнями в Україні користуються понад 50% школярів. І лише 10% опитаних дітей подобається там їсти. Основними причинами, через які учні відмовляються від їжі у навчальному закладі, є несмачні та холодні страви або ж їхній поганий вигляд та запах. Як додають у МОЗі, самі норми харчування не переглядали більш ніж 15 років.

Нове життя для харчоблоків

Реформа шкільного харчування передбачає реалізацію кількох основних моментів і відповідей на питання: на чому, що саме і як готувати. Першочергово звернули увагу на харчоблоки. У 2020 році Кіровоградщина долучилась до проєкту «Сучасна шкільна їдальня», в рамках якого закупили сучасне обладнання та провели ремонт харчоблоків у 48 школах області. «Придбали нове обладнання на суму 11,6 млн грн, з них 9,4 млн грн виділили з державного бюджету та 2,2 млн грн – з місцевих. Крім того, за рахунок коштів місцевих бюджетів провели поточні та капітальні ремонти у харчоблоках закладів середньої освіти на суму 5,3 млн грн. Реалізація проєкту отримала продовження і в 2021 році. Цьогоріч модернізуються 206 харчоблоків на загальну суму 21,1 млн грн (6,2 млн грн за рахунок коштів місцевих бюджетів та 14,9 млн грн за рахунок залишків з освітньої субвенції)», – повідомили «Новій» у департаменті освіти і науки облдержадміністрації. За цими цифрами стоять конкретні їдальні конкретних шкіл, у тому числі сільських, до яких такі капітальні видатки раніше доходили вкрай рідко.

Консервам і ковбасам – зась

Інше питання – чим годувати школярів. Робоча група, до якої увійшли відомий шоумен шеф-кухар Євген Клопотенко та команда проєкту CultFood, технологи, дієтологи та представники Міністерства охорони здоров’я України, розробила повноцінне чотиритижневе харчування зі 160 страв. Серед них традиційні українські страви (вертута, банош, шпундра та інші), страви світової кухні (цінабон з корицею, лобіо тощо) та безглютенові позиції. А лейтмотивом нового харчування стало обмеження солі, цукру, жирів рослинного та тваринного походження, а також вилучення субпродуктів. Ці вимоги закріплені в новому санітарному регламенті для закладів загальної середньої освіти, який запрацював з 1 січня 2021 року. Втім, нове меню є суто рекомендаційним. «Заклади середньої освіти можуть запропонувати свій перелік страв, які є в збірниках рецептур для шкільного харчування та не суперечать новому санітарному регламенту та постанові Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року №305. Їхній перелік має обов’язково затвердити Держпродспоживслужба», – пояснюють у профільному департаменті.

Не менш важливим є й процес приготування їжі та дотримання санітарно-гігієнічних норм. Для вирішення цього моменту відбулася підготовка шкільних кухарів на базі Регіонального центру професійної освіти ім.
О. С. Єгорова. А у найближчому майбутньому проведуть курси підвищення кваліфікації кухарів на базі Кропивницького фахового коледжу харчування та торгівлі. Крім того, рецептурний збірник нового меню включає в себе покрокові рецепти приготування і технічні карти, щоб кухарям було легше з ними працювати.

Як повідомляють у департаменті освіти ОДА, кожен заклад середньої освіти самостійно обирає зручний спосіб організації харчування. І на сьогодні в багатьох школах уже впроваджене комплексне або ж дабл-меню.

Перехід буде поступовим

Директор Благовіщенського НВК №2 Олександр Чучаєв у коментарі «Новій» розповів, що з першого вересня учні харчуватимуться за звичним раціоном, але із внесенням певних змін до меню відповідно до рекомендацій МОНу. «У минулому навчальному році ми вводили декілька страв із збірника Євгена Клопотенка. У цьому році теж плануємо розширювати меню, але  робитимемо це поступово, щоб учні звикали до нього. Обов’язково попередньо будемо з батьками обговорювати нові страви, щоб вони спробували їх і погодили. Наразі людина, яка відповідає за харчування у закладі, розглядає можливість уведення нових страв. Але існує певна невідповідність законодавства і погоджених по Клопотенку страв: Держпродспоживслужба дозволяє не всі продукти, які там використовуються. Тому там багато страв, які нам зараз не підходять. Але вже з перших днів навчання будемо пробувати вводити мусаку і рибні тефтелі з рисом», – зазначає Олександр Володимирович.

Годуватимуть школярів у закладі за фіксованим меню, яке включає першу, другу і третю страву. Але за словами адміністрації НВК, вони також розглядають можливість введення декількох меню на вибір дітей. «У нас харчується 240 дітей. І якщо ми запропонуємо, наприклад, три різних меню, з яких діти зможуть обирати, виникає певний ризик того, що учні не прийдуть їсти і ми втратимо страви. До того ж це незручно для приготування двом кухарям. Тому ми зараз розглядаємо можливість додавання до штату ще одного підсобного робітника на кухню та продумуємо систему вибору меню кожним учнем. Також плануємо відправити наших кухарів на курси підвищення кваліфікації. Вважаю, що за прикладом вчителів кухарі так само мають покращувати свої знання і навички. Відповідні курси по ХАССПу (система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок) та дотриманню санітарно-гігієнічних умов вони вже пройшли», – додав Олександр Чучаєв.

Житель села Голикового Олександрівської громади, батько п’ятьох дітей Володимир Шабанов має двох школярів, тож до реформи харчування ставиться схвально. «Ідея дуже-дуже гарна. У мене, як учня школи радянської доби, залишилися сумні спогади про їдальню в київській школі. Але на відміну від мене моїм дітям подобається харчуватися у школі. Двоє молодших навчаються у Голиковому з однотипним меню, а старший син торік випустився з Олександрівського НВО №1, де була можливість вибору страв. І це постійно порушувало питання у молодших дітей «ми хочемо в школу Олександрівки», хоча саме харчування їм подобається, оскільки воно майже домашнє. В селах діти заздрять новому меню, яке з’явилося у селищі, адже там і цікаві назви, і можливість обирати. Школи в селах в більшості, на жаль, в стані закриття, тому тут радіють більше, коли чують, що на цей рік школа буде працювати. Тож питання харчування не стає пріоритетним. Але якщо буде хоча б два чи більше різних меню, то кожен учень зможе собі щось вибрати. Наприклад, якщо в одному меню картопля, в іншому має бути якась каша; якщо риба, в іншому – м’ясо; якщо сирна страва, то в іншому – щось немолочне. Це, зрозуміло, кращий підхід, ніж із тижня в тиждень одні й ті ж страви».

Фото Суспільного

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА