Помаранчевий тренд листопада

Автор: Нова Газета

Щорічно з 25 листопада до 10 грудня у світі відзначають дні протидії домашньому насильству. За даними ВООЗ, кожна третя жінка у світі потерпає від аб’юзу. За інформацією сектору протидії домашнього насильства обласної поліції, з початку 2021 року у відомстві отримали 1495 звернень про вчинення домашнього насильства. Торік за десять місяців – 1626.

 

Щоб привернути увагу до цієї проблеми і закликати жертв домашнього насильства не мовчати, громадська організація «Територія успіху» запустила у фейсбуці флешмоб помаранчевої хвилі, а також серію подкастів (аудіорозмов із жертвами аб’юзерів, які наважилися не мовчати) «Незламні».

Чому символом боротьби став саме помаранчевий? Це офіційний колір глобальної кампанії «16 днів проти насильства» та колір протидії, що символізує світле та вільне від жорстокості майбутнє.

До речі…

В Україні запрацював SafeUP – застосунок, де жінки підтримують і допомагають одна одній у разі потенційної чи реальної небезпеки.

Це може трапитися будь-де: на вулиці, у таксі чи метро. І добре, аби в дівчат, окрім газових балончиків чи зв'язки ключів, була ще й онлайн-підтримка.

Просити про допомогу чи надавати її можуть виключно жінки. Щоб користуватися застосунком, потрібно бути повнолітньою.

У застосунку є три функції.

«Розмова дорогою» – відеозв’язок з іншою жінкою до тих пір, доки перша не дійде додому.

«Термінова допомога» – сигнал SOS, який надсилається трьом користувачкам у радіусі 500 м. Вони можуть як зателефонувати дівчині й побути на зв’язку, так і викликати поліцію.

«Повідомити про місце перебування» – поділитися з іншими локацією, якщо жінка не почувається у безпеці. Застосунок безкоштовний.

 

Куди телефонувати, якщо б’є?

Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації:
0 (800) 500 335 або 116-123 (з мобільного). Лінія працює цілодобово.

Гаряча лінія з попередження домашнього насильства 15-47. Лінія працює цілодобово.

Обласний соціальний центр матері та дитини (розташований в селищі Новому, Кропивницький район): (0522) 27-70-59.

«Дім милосердя» в Кропивницькому: +38(066)-720-5537, +38(073)-007-0078.

За вчинення домашнього насильства передбачений штраф – 170-340 гривень, 30-40 годин громадських робіт та до десяти діб адміністративного арешту. За вчинення повторно протягом року –штраф 340-680 гривень, 40-60 годин громадських робіт та 15 діб адміністративного арешту. Якщо домашнє насильство повторюється втретє, настає кримінальна відповідальність – обмеження волі до п’яти років, позбавлення волі до двох років, адміністративний арешт до десяти діб і громадські роботи від 150 до 240 годин.

НА ТУ Ж ТЕМУ

МЕДІЙНИЙ ПАРТНЕР

РЕКЛАМА