РЕМОНТ ДЕРЕВ НА 200 ТИСЯЧ

Інна Тільнова
Автор: Інна Тільнова

Після того, як у Кропивницькому раз по раз почали з’являтися понівечені обрізкою дерева, громадські активісти з ГО «Озеленення (Кропивницький)» пішли на розмову з очільником міського управління житлово-комунального господарства Віктором Кухаренком та чиновниками, причетними до такого «благоустрою» нашого обласного центру.

На зустріч також запросили керівницю КП «Єлизавета» Аллу Чернік, очільника КП «Благоустрій» Олега Радченка. Шукали спільну мову та компроміси, а як усі знають, інколи буває дуже важко знайти компроміси з чиновниками старої генерації.

Як виявилося, в комунальників різні погляди на типи обрізування. І про те, що замазувати місце зрубу в дереві треба обов’язково, вони знають, але ж «це скільки часу і грошей на одне дерево піде» (до речі, на обрізування одного дерева з бюджету йде до 500 грн). Мабуть, досвідчені господарі вперше зустрілися з людьми, яким ніхто не платить за їхню турботу про зелені насадження в Кропивницькому. Вони оминали гострі кути, дивилися в папірці, які з собою взяли, і вряди-годи заперечували Надії Паливоді чи Максиму Сінченку, коли ті чітко і ясно ставили запитання і вимагали на них відповіді.

А ще виявилося, що нині в управлінні ЖКГ перебуває близько п’яти тисяч  заявок на «ремонт дерев» від кропивничан.  От тільки чому замість того, щоб «ремонтувати» заявлені дерева, які інколи несуть реальну загрозу життю людей, комунальники нівечать дерева на центральних вулицях – це загадка. Про те, що я не перебільшую, свідчить нещодавнє порядкування шалених дроворубів по вулиці Героїв України. Як згодом виявилося, то була справа рук спеціалістів з
обленерго, які так захопилися обрізувати дерева, що не помітили, що над насадженнями немає дротів. Врешті після скарг жителів будинків по Героїв України на керівника
обленерго складено адміністративний протокол, проте він не захистить від пилу від гранітного кар’єру, який знаходиться через дорогу.

У грудні нинішнього року КП «Єлизавета» приготувало кропивничанам ще один сюрприз – ремонт зелених насаджень на суму 199 тисяч гривень. Як пояснила Алла Степанівна, під «ремонтом» мається на увазі спил дерев. Про місця (адреси) майбутніх спилів має повідомлятися міська рада, тож якщо ви побачите «Єлизавету» в грудні (номер вишки ВА1554), яка виконує обрізку під стовп, – викликайте поліцію, адже їхні дії суперечитимуть укладеному з міською радою договору.

Не в захваті чиновники були і від бажання активістів лікувати каштани, уражені міллю. На пропозицію закупити біологічний препарат – метелики трихограм, які вбивають міль, – комунальники повідали статистику: ефективність трихограми 10%. Ледве вдалося умовити спробувати хоч щось у якості експерименту.

Отже, перші кроки назустріч один одному активісти і чиновники зробили. Можливо, настане час, і вони йтимуть нога в ногу і в одному напрямку?