СВЯТИЙ МИКОЛАЙ ДЛЯ «МИЛОСЕРДЯ»

Інна Тільнова
Автор: Інна Тільнова

Років із п’ять тому в одній місцевій газеті мені трапилося оголошення приблизно такого змісту: «Допомагаю пенсіонерам та інвалідам по господарству: нарубаю дрова, приберу в будинку. Безкоштовно. Володимир». І до оголошення − номер телефону. Це незвичайне оголошення викликало в мене і моїх колег неоднозначну реакцію, адже в наш час, коли шахрайські схеми та обмани трапляються на кожному кроці, повірити в те, що людина пропонує безкорисливу допомогу, дуже важко.

Я зустрілася з Володимиром і переконалася, що чудеса бувають. Тоді йому було 17 років, і він прагнув допомагати людям, які опинилися в складних життєвих ситуаціях – в основному безхатькам, немічним, старим, одиноким. Я записала інтерв’ю з Володимиром, і ми розбіглися, але я й досі не забула тієї нашої розмови, яка, до речі, сталася напередодні Дня святого Миколая. Тоді з’явилася впевненість, що про свого нового знайомого я колись ще почую.

А нещодавно я побачила свого старого знайомого Володю за трибуною під час сесії Кіровоградської міської ради. Як виявилося, саме він разом зі своїми друзями ось уже кілька років просить у міської влади допомоги на облаштування притулку для безхатьків. «Я не вийшов просити гроші, ми й так справляємося. На цей час нам потрібно зробити документи, щоб ми могли продовжувати зводити будівлю», − звернувся Володимир до кропивницьких депутатів. За його словами, активісти вже п’ять разів записувалися на прийом до міського голови Андрія Райковича і телефонували на «гарячу лінію», але віз і нині там. «Нас ігнорують», − каже Володимир.

Вже протягом п’яти років молодіжна громадська організація «Милосердя», членом якої є Володя, допомагає тим, кого ми намагаємося не помічати. Юнак і його друзі (часто за власний кошт) щотижня готують гарячу їжу і роздають нужденним. Крім того, вони власними силами намагаються відкрити в Кропивницькому притулок на тридцять місць для людей, які не мають власних домівок. І весь цей час міська влада не помічає цих дітей (пишу «дітей», бо більшість із цієї громадської організації – діти з великими серцями і щедрими душами).

Вибірковий патріотизм, вибіркова турбота про місто, вибірково доступні чиновники – ось чим може пишатися Кропивницький.

Наприкінці року, що минає, прийнято підбивати підсумки. «Нова газета» зберегла за цей рік найголовніше – наших вірних читачів. Нині передплатна кампанія підходить до завершення – лічені дні залишилися для того, щоб передплатити «Нову газету». Сподіваюся, що ви, як і ми, вірите в дива, з якими приходить на цю землю святий Миколай. А для тих, хто сам здатен на чудеса, залишу номер телефону організації «Милосердя»: 099-365-93-34.