ЦЕНТР ЦЕНТРУ

Інна Тільнова
Автор: Інна Тільнова

У світовому рейтингу щастя Україна посідає 132 місце зі 155. Про це свідчить звіт, підготовлений за замовленням ООН і приурочений до Міжнародного дня щастя, який у світі відзначали 20 березня.

Дослідники брали до уваги такі фактори: ВВП на одну особу, очікувана тривалість життя, соціальна підтримка в складних ситуаціях, довіра уряду, свобода прийняття рішень людьми щодо їхнього життя, а також щедрість (що оцінюється з точки зору розміру пожертв на доброчинність, зроблених людьми останнім часом). Перед нами – Гана, після – Уганда. (Прикметно, що Росія при цьому зайняла 46 місце!)

Цікаво, на якому місці був би Кропивницький, якби рейтинг «щасливчиків» вираховували на рівні українських обласних центрів?

Наприклад, у січні мережа ОЛХ провела власне опитування «щасливих» українських міст. Кропивницький у результаті опитування «Ідеальне місто» опинився четвертим знизу. У Крoпивницькoму, нa думку кoриcтувaчiв, мaлo рoзвинені ocвiтня iнфрacтруктурa тa кoмунaльнi cлужби. Краще справи у Миколаєві, Сумах, Ужгороді, гірше, ніж у Кропі, – в Житомирі та Херсоні.

Кропивницький 36-й у рейтингу міст за кількістю конкурентних торгів у містах, а Кіровоградщина загалом 17-а у рейтингу відкритості для бізнесу.

…Нещодавно в центрі Кропивницького з’явилося електронне табло, яке сповіщає про час прибуття транспорту. У невеличкий прямокутник цифрової таблиці втиснулася й така інформація: «За ініціативи міського голови Андрія Райковича і секретаря міської ради Андрія Табалова». Так себе «увіковічили» наші очільники у проекті «Місто можливостей», здійсненому за бюджетні кошти. Частина цього проекту − маленька таблиця, розміщена високо на стовпі навпроти зупинки громадського транспорту через дорогу! Тобто, щоб розгледіти, що там написано, бабусі треба або бінокль, або підзорна труба! Новація відразу викликала критику скептиків, разом з тим спрацювала проти міської влади. В управлінні транспорту кажуть, що перед монтажем цікавилися у людей на зупинці, і обіцяють, у разі значної кількості звернень поміняти місце. До того ж табло встановлювали біля торгового центру «Депот», бо там… немає дерев, а біля зупинки (де воно б, за логікою, мало висіти) ростуть липи, які затулятимуть напис. Нижче ж, за словами начальника управління транспорту, теж не вийде розмістити інформацію, бо табло зможуть знищити вандали.

Експеримент триватиме місяць, проте, схоже, цільова аудиторія може й не помітити табло, бо висота і відстань не дуже цьому сприяють.

Так само «за сприяння» міського голови і секретаря у сквері навпроти геніального табло вже майже рік на місці стели із зображенням Леніна висить табличка «об’єкт на реконструкції», плює лушпайками молодьож, сидячи з ногами на лавках, і відспівує гріхи якийсь отець з наметової церкви. І все це під акомпанемент реклами про поїздки в Крим з борду, розміщеного в тому ж таки центрі Кропивницького…