Перший млинець громадського бюджету

Інна Тільнова
Автор: Інна Тільнова

З першого лютого по друге березня кропивничани мали змогу подати свої проекти до Громадського бюджету Кропивницького. Громадський бюджет – це частина бюджетних грошей, які ми, громада, можемо витратити на власний розсуд. Оскільки «розсуд» у всіх «власний», то і без голосування не обійтися.

 

Сама ідея подати свій проект і реалізовувати його за «чужі» гроші викликала чималий резонанс: було подано 8 проектів на суму більше 24 мільйонів гривень (а виділено 3 млн). Якщо спочатку кропивничани не дуже активно брали участь у голосуванні, то наприкінці визначеного терміну для голосування в ЦНАПі стояли великі черги.

Віддати голос за обрані проекти (один великий (вартість до 800 тис. грн і один малий − до 100 тис. грн) можна було двома способами: вистояти в черзі у кропивницькому ЦНАПі або трохи поламати мізки в системі онлайн-голосування.

Найперше, що кинулося в очі, – це велика кількість «шкільних» проектів, які, мов за наказом вчителя, дивним чином опинилися в лідерах голосування. Не надто креативили окремі школи, подаючи заявки на заміну вікон, парканів, утеплення чи навіть заміну каналізаційної мережі. (Наприклад, кропивницькі школи №№1, 15, 20, 33 подали абсолютно ідентичні проекти, пов’язані з енергоаудитом). Проте, як на диво, саме за ці проекти голосували найбільше. (Ходили навіть чутки, що такий аншлаг пов'язаний із негласною вказівкою проголосувати вчителям та батькам школярів).

Станом на 8 травня, коли газета здавалася до друку, у розділі «Підтримані проекти» на сайті міської ради ще не було інформації, проте в лідерах – той самий проект «Зігріємо дітей та покращимо обличчя нашого мікрорайону» НВО №8 (заміна вікон) на суму 795 тис. грн із 1258 голосами «за».

Насправді головна мета проекту – це рівний і безперешкодний доступ громади до парку, кінотеатру під відкритим небом чи рекреаційної зони. Звісно, не від великих достатків директори шкіл вирішили подавати на цей конкурс свої проекти, до того ж, у положенні не було вказано жодних обмежень, чому б ні? Проекти мали бути спрямовані на благоустрій, але аж ніяк на енергоаудит, результати якого оцінить директор і завгосп та й гроші на це й так виділяються з міського бюджету. (Схоже, положення потребує змін, про це, до речі, вже заговорили депутати).

Насправді, хотілося б, щоб серед проектів переважали ідеї, пов’язані з майбутнім нашого міста. Адже лабораторія ІТ-технологій (був і такий проект) важливіша за всі вікна й двері разом узяті. Тим паче, ми вже ж, ніби здавали гроші на заміну вікон у класі, чому маємо здавати знову (бо бюджет – це податки з нашої кишені)…

…Ну і даємо відповідь на найголовніше запитання, яке турбує наших читачів. А звучить воно так: «Коли я отримаю свою скриньку?». Дорогі «новогазетники», кожен, хто написав листа на адресу редакції і розповів про свою листоношу в рамках конкурсу, отримає від нас скриньку. Почали з мікрорайону Лелеківка, побували в Малій Висці, погостювали в Бобринецькому районі і вже плануємо наступні мандри. Чекайте в гості!