Винних немає, винні є

Інна Тільнова
Автор: Інна Тільнова

У п’ятницю, другого червня, автобус із кропивницькими чиновниками, активістами та журналістами відбув на виїзне засідання до Розумівки Олександрівського району.  На місці збиралися оглянути результати роботи лісівників із Бірківського лісництва, які почали лісозаготівлю на місці останнього бою отамана Чорного Ворона. 

 

Знаєте, у чому була різниця між чиновниками, які їхали «рятувати» ліс, і тими, хто перший забив на сполох і почав організовувати громаду, щоб вирішувати цю проблему? Одні їхали боротися проти вирубки звичайних дерев у звичайному лісі, «без політики». Інші − щоб привернути увагу до нищення історії і врятувати пам'ять про Чорного Ворона та військових УНР. За словами краєзнавця Юрія Митрофаненка, сторічні дерева – це свідки та пам’ятники… А ми їх – під ніж. Звична ситуація для нашої країни, коли і винних у недогляді чи злочині не шукатимуть, бо на все є офіційні дозволи і купа документів, чи не так? Фактично, через сто років отаман Чорний Ворон знову став до бою. Бо якби два роки тому на місці останньої його битви не було упорядковано його могилу, якби минулого року силами патріотів із Кропивницького та жителів Розумівки не встановили літописцю Холодноярської республіки Юрію Горліс-Горському пам’ятника, то стежка до цього місця й не була б протоптана, а значить, воно б і не існувало на туристичній карті Кіровоградщини.

У Бірківському лісгоспі, працівники якого виконують рубку лісу, проблеми і досі не бачать, бо, за офіційною інформацією прес-служби обласного управління лісового та мисливського господарства, «в урочищі «Пальчикове» проводяться лісівничі заходи з вирубки лісу, передбачені базовим лісовпорядкуванням на підставі виданих дозвільних документів – лісорубних квитків. Дозвільні документи видані відповідно до нормативно-правових актів з ведення лісового господарства».

Ясно, що тут юридично все чисто.

А духовно? Ну, звісно, де таке бачено, щоб лісництво консультувалося з краєзнавцями…

…Ще 11 травня стало відомо, що Кабінет Міністрів звільнив голову Державного агентства лісових ресурсів через тотальне вирубування лісів. Як повідомив у Facebook міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, в Україні тимчасово заборонили «санітарно-оздоровчі заходи (рубки) в лісах до перегляду Мінприроди, Мінагрополітики, Держлісагентством нормативно-правових актів, які регулюють порядок та правила їх здійснення». Уряд також доручив провести службове розслідування фактів бездіяльності керівництва Державної екологічної інспекції України у сфері охорони та збереження лісових ресурсів. Нині в Україні також планують створити єдиний державний орган, який проводитиме контроль у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Цікаво, що на це скаже прес-служба лісгоспу?

Можливо, якби лісівникам прочитати лекцію про події, які відбувалися в цих краях, їхня завзятість по заготівлі деревини трохи зменшилася б?..