БАЛАНСУЄМО

Інна Тільнова
Автор: Інна Тільнова

«У тих, хто хоче підпалити хату зсередини, слід забирати сірники, а по тих, хто нападатиме на нас ззовні, навпаки, відкривати вогонь і як зіницю ока берегти нашу єдність», – з такими словам звернувся до українців у новорічну ніч Президент Петро Порошенко.

І поки рішення відкривати вогонь по ворогу чи ні приймають вищі чини, ми цілком маємо можливість позабирати сірники в тих, хто шкодить вдома. А таких багато.

Наприклад, «Нова газета» періодично повідомляє про чиновників-хабарників, які нема-нема, так й потрапляють у капкан − то бобринецький посадовець хотів 5 тис. за вирубку лісосмуги, то лікарка з гінекологічного відділення у Кіровоградському районі – таку саму суму за проведення операції. А скільки їх, не спійманих паразитів, які тягнуть нашу країну на дно. Вони, різних «величин» і масштабів, здається, усюди – від районної лікарні до сільради, від міської ради до поліції, суду, дитячого садка, школи… Чому корупція і досі залишається нашою найбільшою хворобою? А люди із сірниками інколи роблять більше шкоди, ніж той, хто збирається нападати на нас ззовні. Мабуть, тому що не карають. За інформацією видання «Цензор.Нет», у першому півріччі 2017 року українські суди засудили до позбавлення волі за корупційні злочини 121 особу, 77 – виправдали. За цей період до судів надійшло майже п’ять тисяч справ про корупцію, але з них розглянули тільки половину. (Кажуть, у країнах шаріату, Арабських Еміратах і Саудівській Аравії відрубують руку, а в деяких державах звинувачений за хабарництво вважається винним, аж поки не доведе протилежне.)

Ось так у новий рік ми перейшли зі старими проблемами, але разом із тим і з новими надіями. Добре, що хоча б пес – покровитель нинішнього року – знайома і звична для українців тварина, а отже нам не доведеться шукати, на якій козі до нього під’їжджати.

Чи почали ви нове життя з першого січня? Мабуть, чим старшим стаєш, тим меншає запалу щось змінювати навколо себе. Але є диваки, на яких тримається світ, вони й вірять у добро і зміни на краще. Ось вам хороша новина − у 2017 році середньомісячна заробітна плата на Кіровоградщині зросла на 47%, в той час як в Україні – на 37%, а в 2018 році, за прогнозами, вона становитиме вісім тисяч гривень.

Минуть свята, настануть будні. Ми підрахуємо решту, що лишилася від новорічних закупівель і зрозуміємо, що треба менше їсти (менше грітися, менше дарувати, загалом менше витрачати). Бо більше заробляти, особливо якщо ти пенсіонер, мабуть, уже не вийде. А цифра середньої зарплати без порівняння з цінами та тарифами звучить не так і багатообіцяюче. 

Через кілька днів – Різдво. Діти поїдуть до своїх батьків з хлібом, а ті пакуватимуть їм у торби все, що так дорого (у прямому і переносному значеннях). Хай же блага вість принесе нам мир і спокій, впевненість у завтрашньому дні, у власних силах.