ГІРКА, З ЯКОЇ СПУСКАЮТЬСЯ ПАНДИ

Інна Тільнова
Автор: Інна Тільнова

Днями соцмережу облетіла фотографія диво-конструкції, розташованої у Кропивницькому біля будівлі з вивіскою «Національна поліція» (за адресою вул. Бутусова, 22 (колишня Панфіловців). Фото з’явилося у групі «Кіровоградська організація матерів дітей з інвалідністю «Серце матері».

 

Конструкція віддалено нагадує пандус, але той факт, що невеличка вузенька гірка спускається відразу у стіну, наштовхує на сумніви: невже її робили люди для людей? Учасники групи та громадські активісти пропонували авторам конструкції спробувати самим з’їхати з пандуса, залишившись при цьому в живих.

Ми звернулися до управління комунікації Нацполіції області за коментарем, але нас переадресували до сервісного центру МВС, мовляв, їм належить ця будівля. Натомість спеціаліст регіонального сервісного центру Сергій Воскобойніков не пролив світло на те, хто і для чого зробив цей «пандус в нікуди». За його словами, цю частину приміщення здавали Національній поліції, вона й установили металеву конструкцію. «Ми до цього жодного відношення не маємо», – пояснив пан Сергій.

Минуло небагато часу, і Кропивницький уже вдруге засвітився в іронічній програмі Майкла Щура. У програмі Телебачення Торонто #@)₴?$0 з Майклом Щуром згадали про кропивницьке диво інженерної думки.

«У Кропивницькому вирішили, що кожне відділення поліції повинне мати свій капітанський місток і побудували пандус для людей з інвалідністю», – пояснив тему сюжету Майкл Щур, запропонувавши оцінити «пандус» експерту з інклюзивності Дмитру Щебетюку. Дмитро припустив, що у поліції Кропивницького не до кінця розібралися зі значенням слова «пандус» і зрозуміли його як гірку, з якої спускаються панди. «Не всі зрозуміли, навіщо їх будувати біля поліцейського відділку, але ж накази не обговорюють», – продовжив Щебетюк. Далі у властивій йому манері Майкл Щур висунув ще одну іронічну гіпотезу, мовляв, цей диво-пандус могли збудувати для того, аби скидати з нього слабких поліцейських, як у Спарті. «Не думаю, що все аж так погано. В принципі, реформа поліції приблизно десь і виглядає, як цей пандус. Він ніби і є і якось працює, але навряд чи люди розраховували саме на це. А можливо, це залишки древнього архітектурного ансамблю і там навіть можна побачити древні написи або штрафмайданчик для людей із інвалідністю. Цілком у дусі українського містобудування», − підсумував експерт Дмитро Щебетюк.

Але питання існування цього «пандуса» і йому подібних конструкцій у Кропивницькому лишилося відкритим. Пандуси, які ведуть в нікуди, – це нормальна практика для Кропивницького. Про один із них на Набережній «Нова газета» вже писала. Тоді ми отримали відповідь від чиновників, що то не пандус. Мабуть, журналіст Майкл Щур назвав би і ту конструкцію «гіркою, з якої спускаються панди»...