ЗУСТРІНЕМОСЯ В СУБОТУ

Інна Тільнова
Автор: Інна Тільнова

Не знаю, чи є в цивілізованих країнах суботники, але точно знаю, що в європейських країнах порушники платять великі штрафи за те, що розводять довкола себе смітники.

У Лондоні за кинутий повз урну недопалок можна заробити штраф у 160 доларів, у Сінгапурі за викидання сміття в недозволених місцях платитимеш 650 баксів. В Україні можна все і навіть більше.

Перший суботник у Країні Рад відбувся 12 квітня 1919 року. За ініціативи партійного осередку депо «Москва-сортувальна» Московсько-Казанської залізниці 15 комуністів депо за 10 годин відремонтували три паровози. Ремонт вони виконували у позаробочий час, добровільно. Після цього в пресі була опублікована стаття Владіміра Лєніна «Великий почин».

Із тих часів весняне колективне прибирання стало такою ж традицією, як і шашлики на перше травня і побілка дерев «на майські». Закону, який передбачає, що всі жителі міста зобов’язані виходити на суботники, ніби немає, але ж є закони совісті, які працювали задовго до радянських часів (бо, наприклад, наша традиція толоки існувала набагато раніше, ніж суботники). 

Останній візит на територію так званого «Новомиколаївського пляжу» у Кропивницькому ще раз вселив упевненість у тому, що суботники-толоки нашому суспільству необхідні. Пишу  «пляж» у лапках, бо те, що в нас офіційно назване «Новомиколаївським пляжем», більше схоже на миколаївське сміттєзвалище. Про пляж там нагадує лише близькість до річки, і нічого більше. Відходи від будівництва, купи пластику і поліетиленових пакетів, свіжих пеньків від цілком здорових дерев. Ні туалету, ні баків для сміття, ні вказівників та нормальної дороги. Відпочивальників, які сходилися на цю територію в неділю вранці, схоже, все влаштовувало, бо вони мирно розкладалися поміж бруду, розчистивши навколо себе по квадратному метру простору.

Моєму пригніченню не було меж. Це – одна з катастроф у нас під носом. ЦЕ місце з гарною панорамою на унікальний залізничний міст над Інгулом могло б стати прекрасним туристичним об’єктом. Натомість маємо об’єкт, за який соромно.

На жаль, на час виходу у світ цього номера ми ще не отримали відповідь від управління житлово-комунального господарства, чи планує місто дати лад цій території. Можливо, тут прибиратимуть у рамках всеукраїнської акції «За чисте довкілля». До речі, за словами директорки департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Ольги Довжук, дата проведення всеукраїнського суботника цього року припадає  на 21 квітня, проте відповідного розпорядження уряду поки немає. Попри це органи самоврядування вже отримали завдання розпочати підготовку до проведення суботника та визначити місця для колективного прибирання тощо.

Дехто скаже, що влада цинічно агітує виконувати ту роботу, за яку вже сплачено з наших податків, що суботники – це пережиток соціалізму. Але з цим можна буде погодитися, коли гори сміття зникнуть із лісосмуг, «пляжів», галявин. А так – граблі в руки і вперед!