«ХТО МИ ПІСЛЯ ЦЬОГО»

Інна Тільнова
Автор: Інна Тільнова

29 квітня у трьох об’єднаних територіальних громадах Кіровоградщини відбулися вибори. Приютівська, Дмитрівська та Новопразька ОТГ на території Олександрійського і Знам’янського районів отримали нових депутатів та сільських голів. Та передвиборчий процес у багатьох місцевих жителів викликав шок.

Про масові підкупи виборців заявляли і представники політичних партій, і СБУ, і журналісти.

Мабуть, не даремно голова Комітету виборців України Олексій Кошель заявляв, що цього разу масштаби підкупу виборців є значно більшими, аніж під час попередніх виборів до об’єднаних громад. До речі, в КВУ назвали «Батьківщину», «Аграрну партію» та «Наш край» лідерами підкупу виборців на місцевих виборах,

«Народ скуповували як худобу», − підтверджує житель Приютівської ОТГ, який просить не називати свого прізвища. Олександр написав листа про свої враження від виборів в ОТГ на пошту «Нової газети». У ньому риторичне запитання: «Хто ми після цього?..».

«Роздумуючи над цим феноменом (практика продажу голосів – Ред.), я ставлю собі питання – хто ми такі? Народ, що народив героїв, які з Майдану, в чому були, поїхали на Схід, на початку війни з голими руками захищати Батьківщину? Чи той народ, який створив потужний волонтерський рух, яким захоплювався увесь світ? Чи ми українці, які за 10 срібників продаємо майбутнє наших дітей? Хотілося б, щоб про це задумалися всі, хто під час будь-яких виборів має звичку брати гроші за свій голос і пропонувати гроші за чужі голоси.  Ми звикли нарікати на президентів, прем’єрів, нардепів. Але хто тоді ми, якщо продаємося за 500 гривень? І чи поважатиме вас кандидат, який, заплативши вам гроші, став переможцем. Як він завтра дивитиметься на вас? Чи слухатиме порад, чи зважатиме на вашу думку, коли вирішуватимуться важливі для громади питання? У той момент, коли ваші діти стоять на кордоні і захищають країну, ви берете ті кількасот гривень і так задешево вирішуєте їхню долю», − пише Олександр.

Філософські роздуми підтверджує офіційна інформація. Наприклад, про те, що у Дмитрівській ОТГ працівники СБУ затримали автомобіль, на якому, ймовірно, розвозилися кошти для підкупу виборців (по 100-200 грн в розрахунку на одного виборця за голосування за кандидата на голову громади від ВО «Батьківщина»). Або ось такий факт: після візиту представників однієї політичної сили у місцевий магазин повалив люд із 500-гривневими купюрами…

На цьому фоні пропозиція Міністерства внутрішніх справ посилити відповідальність за порушення виборчого права виглядає стратегічно важливою для розвитку України як держави. Законопроект пропонує позбавляти волі на термін до 2 років, зокрема, і за отримання виборцем неправомірної вигоди, пов’язаної з реалізацією виборчого права. А за підкуп виборців пропонують позбавляти волі до 6 років… Сподіватимемося, законопроект, над яким працювали два роки, таки стане законом.