БУДЕ КРАЩЕ

Інна Тільнова
Автор: Інна Тільнова

Історія з дитячою поліклінікою, про яку ми писали в минулому номері, отримала продовження.

Після «шуму», піднятого в ЗМІ, активісти Асоціації політичних наук організували неформальну зустріч із головним лікарем поліклініки Миколою Макеєнком. За кавою ми всі намагалися розібратися, чому до медичного закладу і досі не дійшла медична реформа і що керівництво планує робити, щоб медичне обслуговування в поліклініці було комфортнішим для клієнтів.

Попри те, що великими чергами і умовами, в яких обслуговують пацієнтів, не задоволено дуже багато батьків, на зустріч із керівництвом медзакладу прийшло не більше десяти осіб (бо воно, мабуть, завжди легше теревенити, ніж  бодай спробувати вирішити проблему).

«Поліклініка, звісно, жахлива», − зізнався головний лікар. Саме це зізнання стало таким собі сигналом, що медик налаштований на співпрацю і готовий прислухатися до батьків своїх пацієнтів.

За словами пана Макеєнка, нині поліклініка обслуговує 42 тисячі дітей, попри це медичний заклад має чимало проблем, з якими за наявного фінансування непросто впоратися. Наприклад, щоб перейти на систему електронної черги, потрібно 800 тисяч гривень (якщо пригадати, що міська влада з легкістю виділяє цю саму суму на вирубку 57 дерев по вул. Київській, то стає трохи дивно від пріоритетів, які розставляє керівництво міста).

Заміни потребує майже
200 вікон, а гроші є, щоб поставити лише 14 до кінця року (загалом нинішнього року в поліклініці вже замінили 37 вікон). Та найголовніше – брак кадрів (наприклад, замість семи отоларингологів у поліклініці приймає лише двоє, і лікарів не вистачає через відомі причини – відсутність нормальних умов для роботи, мала зарплата, відсутність міської програми підтримки молодих медпрацівників).

Микола Макеєнко зізнається: якби не сюжет на «1+1» і публікації у Фейсбуці, увага до проблем поліклініки не була б такою прискіпливою. Можливо, це збіг, проте через кілька днів після цієї «інформаційної кампанії» з’явилися новини про те, що закладу виділяють 630 тисяч гривень на ремонт. «Я вже знаю, куди їх дівати», − каже Микола Григорович. Отже, пацієнти, слідкуйте: скоро в поліклініці замінять вхідні двері і протипожежний вхід, пандус, оновлять частину труб системи опалення, відремонтують коридори на кількох поверхах і оновлять підлогу в конференц-залі. І ще один бонус – з вівторка, 29 травня, лабораторія, яка в день обслуговує, за словами пана Макеєнка, в середньому 200 осіб, працюватиме на дві години довше (тепер з 8 ранку до 12.00). Хоча сам головний лікар критично оцінює це рішення. За його словами, через це може постраждати достовірність результатів.

Що стосується стратегії розвитку поліклініки, то, на жаль, її немає («Я вам не президент, щоб мати стратегію», – відповів головний лікар).