ШУКАЮ НЯНЮ

Інна Тільнова
Автор: Інна Тільнова

Із 1 січня наступного року молоді українські мами отримуватимуть ще одну підмогу від держави – у рамках Державної соціальної програми «Національний план дій з реалізації Конвенції ООН про права дитини» батькам компенсуватимуть гроші на няню.

А з вересня ще й вручатимуть бебі-бокс або «пакунок малюка». До вмісту коробки входитимуть речі, необхідні для перших днів життя немовляти – від пляшечки, соски, термометра до одягу до навіть ковдри з матрацом. Усього добра в «бебі-боксі» буде орієнтовно на п’ять тисяч гривень. Щоб отримати його, мамі необхідно офіційно зареєструвати свою вагітність, проходити медогляди і бути під наглядом у лікаря – тобто нічого особливого і бюрократичного. Таку допомогу від держави видаватимуть у пологовому будинку.

Якщо новина про бебі-бокс викликала оптимізм у майбутніх мам, то звістка про гроші, які пропонують як компенсацію за роботу няні, − скептицизм. По-перше, він пов'язаний із необхідністю офіційного працевлаштування няні. Найімовірніше, це відбуватиметься через ті самі органи соціального захисту, що займаються нарахуванням допомоги на дитину. Проте досить поширеною є практика, коли няня вже має офіційну роботу або ж перебуває на пенсії, тому зарплату переважно отримує готівкою в конверті.

Крім того, якщо у великих містах існують контори, які надають послуги по догляду за дитиною, то в райцентрі чи селі «укласти офіційний договір із нянею» звучить як щось із розряду полетіти на Марс.

Мабуть, новації «зраділи» і бюджети, адже основне навантаження – 65% витрат − упаде саме на міський бюджет (25% –державний і 15% – обласний).

За словами юристки Катерини Іщенко, няня надаватиме послуги згідно з письмовим договором, декларуватиме дохід і платитиме усі податки з отриманої заробітної плати: податок на доходи фізичних осіб (18%) і військовий збір (1,5%). «Якщо у няні заробітна плата 10 000 грн, то вона має задекларувати і сплатити податків 1800 грн ПДФО і 150 грн ВЗ з розрахунку за кожен місяць. Натомість батькам на кінець року буде відшкодовано за кожен місяць роботи няні вказаний вище розмір прожиткового мінімуму. Як це має допомогти батькам? Мені невідомо. Працевлаштовувати няню офіційно виходить дорожче, ніж продовжувати платити готівкою (в усякому разі, в Києві на повний день). А додати ще вічну бюрократію і невизначеність із поверненням грошей від держави... Щоб скористатися такою допомогою, треба бути або дуже свідомими громадянами (так в ідеальному світі), або мати дуже відповідального і зацікавленого у поверненні на роботу мами роботодавця (який би насправді компенсував оті витрати на офіційне працевлаштування няні)».

Навряд чи ці новації вплинуть на рішення пар заводити дітей, але це бодай якийсь приклад того, що держава має план, як збільшити народжуваність.

Побачимо, як цей план буде втілюватися в реальність.