ТУРИЗМ І ВИСКА

Інна Тільнова
Автор: Інна Тільнова

Не так давно «Нова газета» у матеріалі «Маршрути є – туристів немає» піднімала тему розвитку туристичного потенціалу Кіровоградщини.

За приклад ми взяли районний центр Малу Виску. Тоді виявилося, що на папері в міському та районному відділах культури все дуже оптимістично, натомість реальних туристів, які з власної волі були готові купити квиток до Виски і залишити там свої гривні, ніхто не обліковував і цей факт ставив під сумнів їхнє існування. Можливо, через неготовність місцевої інфраструктури або через пасивність місцевих чиновників про туристичні об’єкти Маловисківщини знає досить обмежене коло осіб.

А у суботу, 8 вересня, саме в Малій Висці відбувся не притаманний для цього міста захід, присвячений саме розвитку туризму. Туристичний баркемп (незвичайне слово означає зібрання у невимушеній обстановці, коли за чашкою чаю чи під час міні-екскурсії можна згенерувати цінну ідею чи обмінятися досвідом) організували члени громадської спілки «Громадські  ініціативи України» Ірина та Сергій Ткаченки. (Cпілка є регіональним партнером програми USAID DOBRE в Кіровоградській області.) Ідея зустрічі полягала в тому, щоб простими словами та на зрозумілих прикладах показати представникам громади, як можна популяризувати свій край і заробляти на цій популяризації гроші.

Перша частина зустрічі відбувалася на базі старої третьої школи – у приміщенні колишнього маєтку Кудашевих. Приміщення нині аварійне і щомиті могло б придавити рештками стін невгамовних активістів. Хвала Богу, обійшлося. Експерт із внутрішнього туризму, журналісти, місцеві вчителі та чиновники пройшли коридором, яким нині ходять хіба що привиди, визирнули у двір через розбиту шибку і колективно спробували повірити, що Виску таки можливо зробити туристичною Меккою. Справа в тому, що у світі «продають» (наситивши ідеєю) і не такі занедбані приміщення. Та зазвичай місцевій владі такі об’єкти легше знести, ніж реставрувати. Все впирається в кошти, проте найчастіше – в бажання та наявність людських ресурсів.

Про ідеї з розвитку місцевого туризму розповіли і члени проекту «Баба Єлька», медіапартнером якого є «Нова газета». Хто зна, можливо, незабаром у Маловисківському районі з’явиться туристичний маршрут чи маршрут вихідного дня «Баба Єлька»… Не будемо казати «гоп».

Та якщо я раніше скептично ставилася до меседжа «Місто, що окрилює» (так вирішила позиціонувати себе Виска), то після цієї зустрічі на базі двох третіх шкіл зрозуміла, що окрилюють люди в місті. Твоя колишня вчителька математики, старий фотограф Федоров (ходяча легенда, яка знає безліч легенд), незнайомі красиві дівчата і хлопці, які не бояться ставити запитання спікерам, вищанський дощ і навіть стара й непрезентабельна автостанція… От тільки чому ж тоді чужі для вищан люди мають їхати розповідати про туризм? Будити громаду, наполягати, що з тим набором інструментів, з тими ресурсами, що є в місті, – саме такий занедбаний маєток, саме така річка, з її мостом і кладкою, з парком, де стоїть стілець для крилатих людей, можна зменшити прірву між словами «Виска» і «туризм»