Кіна не буде...

Інна Тільнова
Автор: Інна Тільнова

У Кропивницькому на місці вже колишнього кінотеатру «Зоряний» збираються побудувати супермаркет. У історичному центрі міста, біля красивенної будівлі краєзнавчого музею – пам’ятки архітектури. Поряд – майже готовий до прийому відвідувачів новий центр надання адміністративних послуг. Трохи далі – міська дитяча поліклініка і легендарні пантери, які теж, як і поліклініка, давно чекають на свою реставрацію.

 

Після тривалого функціонування у якості кінотеатру (дехто ще пам’ятає його під назвою «Комсомолець») чого тільки не було у приміщенні «Зоряного»… І виставки-продажі  прикрас та самоцвітів, і інтерактивна виставка роботів, і контактні зоопарки… Донедавна тут продають спортивний одяг та туристичні путівки.  Та днями приміщення кінотеатру обнесли будівельним парканом, а містом почали ширитися чутки, що власник приміщення вирішив відкрити тут продуктовий магазин. Звучить загрозливо, якщо уявити, яким чином сюди під’їжджатимуть вантажівки з товарами, вивозитимуть сміття, де розташують парковку.

Цікаво, що позиція міської влади щодо появи тут, у самісінькому історичному центрі Кропивницького, супермаркету однозначна. (До речі, в цивілізованих країнах супермаркети навпаки прийнято виносити за межі міст. Як би ви не шукали у Львові чи Івано-Франківську якогось умовного «Фуршету» чи «АТБ», то не знайдете – тут пильно бережуть ауру міста та архітектурний образ, уникаючи пластикових вікон, засклених балконів та стандартних мережевих вивісок).

За словами міського голови Кропивницького Андрія Райковича, він категорично проти появи супермеркету на місці колишнього кінотеатру, хоча будівля і віддана у приватні руки.

«Ми сто paзів пpотягом кількох місяців нaголошувaли, що тут не може бути мaгaзину. Поpяд музеї, дитячa поліклінікa, пpо які можнa говоpити вaнтaжівки з пpодуктaми? Незвaжaючи нa це, поpушуючи зaкон, бізнесмени вже обгоpодили кінотеaтp пapкaном, зaгнaли сюди техніку і почaли pоботи! До нaс ніхто не пpиходив і не пpоводив жодних пеpемовин. A коли пpийшлa pобочa гpупa з міськpaди, щоб вияснити, хто пpaцює, сміливих поспілкувaтись не знaйшлось. Це ніщо інше, як свaвілля! Сподівaюсь, здоpовий глузд пеpеможе, a нa ситуaцію звеpнуть увaгу пpaвоохоpонні оpгaни», – написав очільник міста на своїй сторінці у Фейсбуці.

До речі, подібну позицію міський голова висловлював ще в листопаді 2019 року. («Я проти того, щоб на місці кінотеатру з’явився черговий торговельний  центр. Спробуйте тільки видати документи на зміну профілю і цільового призначення», – сказав тоді Райкович).

Вже точно відомо, в «Зоряному» кіна не буде. Не буде й нічого, наближеного до культури чи духовності, бо мейнстрім нині – МАФи, супермаркети, магазини, аптеки і ломбарди. Ну принаймні у Кропивницькому. Є гарна нагода побачити, чим закінчиться ця історія.