Але є одне «але»

Інна Тільнова
Автор: Інна Тільнова

Так і хочеться написати: «Ви тримаєте в руках антикоронавірусну газету». Але ні, це звичайний випуск – 1030-й випуск газети, яка виходить вже протягом 20 років. Але її читання сприяє позбавленню паніки і навіює на хороші думки (перевірено протягом 20 років).

 

Отже, за вікном весна, але є одне «але» – за іншими вікнами, що трохи далі, – епідемія. І хоча станом на 10 березня в Україні виявлено лише один випадок зараження вірусом COVID, вже 40 зразків аналізів «підозрілих» пацієнтів перебуває на дослідженні в лабораторії. Але система вітчизняної медицини така, що довкола може ходити сотні інфікованих і ми про них не дізнаємося. Це ніби й добре (для оптимістів) і ніби й страшно (для реалістів). А поки в Україну очікують прибуття додаткових 50 тест-систем для виявлення коронавірусу COVID-19 (тест-системи розраховані для дослідження близько 100 зразків на одну систему), на Кіровоградщині обмежили масові заходи до першого квітня, а ми не знаємо іншого заняття, ніж потроху панікувати (бо так підказує телевізор), підкупляючи то борошна, то цукру, то доларів. Чи відчує на собі Панчеве зниження ціни на нафту? Чи панікуватиме Розсохуватка через підвищення ціни на валюту чи зниження експорту до Італії? Нам прогнозують глобальну світову кризу, але немає коли вчитуватися в нюанси – кличе город і садок.

Використовуючи соціальну напругу і тривогу, світ по-різному реагує на «Корону»: у Німеччині масово скуповують туалетний папір, в Італії порожніють аеропорти, у Чехії не дозволяють збиратися у натовпи більше ста осіб, а ось у Вінниці відбувся хресний хід. Молитвами та іконами по коронавірусу вирішили вдарити віряни церков московського патріархату. За повідомленням вінницького видання «Вежа», у пояснювальних записках, які роздавали учасникам ходи, йшлося про те, що «традиційна реакція церкви на спалахи хвороб, посухи, природні катаклізми, епідемії, що є надзвичайно актуальним в умовах поширення світом коронавірусу». Але от парадокс: при цьому учасники ходи порушили всі рекомендації медиків щодо уникнення поширення вірусу: зібралися натовпом у громадському місці, без масок та інших засобів індивідуального захисту. Рухаючись проїжджою частиною, з дітьми та старенькими, кількатисячний натовп, схоже, забув про мету своєї ходи (якщо умовно, то це глобальна перемога добра), бо вирішив навіть не пропускати автомобіль швидкої допомоги,  що намагався проїхати по вулиці з увімкненими проблисковими маячками та сиреною.

Європейські країни залишаються у зоні великого ризику, а в нас вперше є привід радіти нерозвивненому туризму, відсутності аеропортів у обласних центрах і низькій «подорожувальній спроможності».

Поки Китай одужує, а Італія хворіє, українцям порада така: мити руки з милом і не ручкатися.