Передплатіть «Нову газету»

Інна Тільнова
Автор: Інна Тільнова

Люблю читати новини про те, що державні компанії збільшують свої прибутки. Наприклад, Укрпошта з новим очільником Ігорем Смілянським нарешті почала заробляти, та ще й мільярди. Проте традиційно зміни «нагорі» мало відчутні у Веселому Куті чи Бандуровому.

 

Як реформа поліції, медичної сфери чи децентралізації – у дрібних населених пунктах давно більше сподіваються на власний город, погоду і домашнє господарство, ніж на владу. От у Веселому Куті пошту відчиняють раз на тиждень (я вже про це згадувала, але ніяк не можу забути), тому про свіжість преси ніхто не переймається – тут просто чекають на газету без усяких там вимог про актуальність інформації. Але я й досі не знаю, як пояснити читачам, які телефонують, щоб дізнатися ціну газети, чому редакційна ціна «Нової газети» – 170 гривень, а поштова – 250. Точніше, розумом розумію, що це плата за доставку, але гублюся, що відповідати тим самим читачам, які, коли листоноша не приносить їм газет, телефонують до редакції, а не до Укрпошти (що тим часом хвалиться мільярдними прибутками, але не в змозі запропонувати нормальну оплату праці сільським листоношам).  

Хочеться ще раз нагадати великими буквами: ми не піднімаємо ціну на газету, ціна в каталозі росте через підвищення тарифів від
Укрпошти – монополіста, з яким як би ми не воювали, а доводиться дружити. Бо ніхто, крім неї, не привезе нашу «Нову газету» в той самий Веселий Кут чи ще якесь віддалене від обласного центру село.

Українці унікальні у своїй характерності. Нам тривожно від того, що США можуть обрати Трампа, проте зі спокійною душею обираємо головою ОТГ  людину, що відсиділа у в’язниці за вбивство. Ми пускаємо сльозу, коли горить собор Нотрдам де Парі, але 200 літня дерев’яна церква у селі Ятрань, якої вже завтра може не бути на цій землі, нас не так турбує. Норки в Данії, яких, імовірно, доведеться знищити через високу можливість переносити мутований коронавірус, теж хвилюють нас більше, ніж вихованці притулку для безхатченків. Емоції – штука непередбачувана. Як, власне, і сама людина розумна, якій, щоправда, нині загрожує хтось розумніший – коронавірус.

І ось які наразі його позиції: за інформацією директора департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА Олега Рибальченка, від пневмонії станом на вчора лікується півтори тисячі людей. У лікарнях – понад 900 осіб.

За дев’ять місяців на Кіровоградщині зареєстровано 5910 пацієнтів із запаленням легень. Серед них 1379 дітей віком до 14 років та 220 дітей віком від 15 до 17 років. Якщо порівнювати ці дані з 2019 роком, показник підвищився більш як на 50%.

І проблеми, повзані з ціною газети та з неможливістю її передплатити, якось перетворюються на тло, коли дізнаєшся статистику нового дня. Але ж новини звідкись треба дізнаватися? Тому все ж таки передплатіть «Нову газету».