Вибачення приймаються

Інна Тільнова
Автор: Інна Тільнова

Вже більше тижня мережа обговорює пост голови обласної держадміністрації Андрія Назаренка, який через Фейсбук вирішив звернутися до сімейних лікарів та їхньої совісті (перед цим перепросивши лікарів, які сумлінно виконують свої обов’язки).

 

«Я зараз маю на увазі тих, на кого мені скаржаться, – уточнив голова ОДА. – Тих, хто в такий епідеміологічно складний і напружений час о 17:00 вимикає телефон, хто відмовляється лікувати пацієнтів, перекладаючи відповідальність на медиків вищої ланки, хто говорить людям, що COVID-19 – це не страшно і перехворіємо всі, хто змушує хворих на коронавірус (із позитивним ПЛР-тестом) ганяти містом то в поліклініку, то з (при цьому люди користуються громадським транспортом)... Це реальний випадок», – написав Андрій Назаренко. Таких реальних випадків довкола – сотні. Від рішення самостійно призначити собі антибіотики за схемою, виписаною сусіду, до неможливості достукатися до сімейного лікаря, додзвонитися до «швидкої», відсутності коштів на тест і незнання, де його здати.  Хвала соцмережам та пресслужбам: для того, щоб повідомити інформацію, варто лише написати пост, й інформація миттєво може потрапити на очі потрібним людям. Але що як ти не маєш змоги написати персонально голові ОДА? Що як твоя посада не дозволить зайняти окремий бокс в інфекційному відділенні лікарні на Валах (як, наприклад, це зробив міський голова Кропивницького Андрій Райкович) чи в лікарні для божих помазаників, що пересіли з велосипеда у президентський кортеж.

І справді, найперше, що лякає – це нелогічна логістика, запропонована державою і не удосконалена на місці департаментом охорони здоров’я. (Хоча, можливо, в теорії виглядає все чітко і ясно). На цьому фоні розповіді про масове тестування за рахунок держави в інших країнах, про відстежування контактних людей, про штраф у 150 євро за відсутність маски у Німеччині чи 400 євро в Іспанії мають вигляд фейків. Але ні, це не фейки – це Європа. Українці тим часом, за інформацією головного санітарного лікаря, приймають у 40 разів більше антибіотиків, ніж у минулому році. 

Чи винні в цьому лише сімейні лікарі?... Питання риторичне.

У відкритому зверненні до голови ОДА лікар-онколог і громадський діяч Андрій Гардашніков порадив ще раз вибачитися перед сотнями лікарів, які відчули образу, і побудувати діалог з людьми, які виконують свою роботу на межі фізичних і психологічних можливостей.

А тим часом пересічні українці мають повірити, що хворий на коронавірус пацієнт із прізвищем Степанов і справді відчує на собі усі переваги й недоліки сучасної української охорони здоров’я. А на пацієнта із прізвищем Зеленський, хворого на ковід, і справді з державного бюджету витрачають стільки ж грошей, скільки на пересічного українця.

Здається, це всі «хороші» новини на сьогодні. А ж ні, є ще одна: на ремонтні роботи в клінічній лікарні «Феофанія» Державного управління справами з початку 2020 року витратили 13,3 мільйона гривень.