Вакцинуємося!

Інна Тільнова
Автор: Інна Тільнова

Крига скресла – на Кіровоградщині почалася вакцинація від коронавірусу: 25 лютого 56 медиків отримали щеплення. Першопрохідцями стали члени медичної мобільної бригади, що в подальшому вакцинуватимуть кропивничан, які належать до групи ризику, і працівники Кіровоградської обласної лікарні – головної госпітальної бази області.

 

Усі провакциновані живі-здорові і, за офіційною інформацією, почуваються добре. Перед вакцинуванням медпрацівники, звісно, підписали згоду на добровільну імунізацію – власне, такий документ буде підписувати кожен, кому колотимуть вакцину.

Наразі Кіровоградська область отримала 12 тисяч 100 доз вакцини Oxford/AstraZeneca (її зареєстрували в Україні 22 лютого). Вакцина вироблена в Індії, має назву CoviShield і вже встигла стати приводом для поширення пліток, «викривальних» відео та фейків. Майже всі вони пов’язані з інформацією про низький рівень ефективності вакцини, про її третьосортність, тобто призначення для бідних країн, та нелегітимність для паспорта вакцинування, який у подальшому може з’явитися в тих, хто планує мандрувати між країнами.

Що з цього правда?

Правда, що в лютому Південно-Африканська республіка тимчасово зупинила використання вакцин AstraZeneca після того, як з'явилися дані, що препарат забезпечує мінімальний захист від «південноафриканського» штаму коронавірусу, який зараз поширюється країною.

Правда, що в Німеччині населення скептично поставилося до спроможності вакцини CoviShield сприяти виробленню імунітету і станом на 28 лютого, за інформацією «Української правди», використала лише 239 000 доз із 1,4 мільйона, які країна закупила для масового вакцинування німців. Щоб якось «підняти рейтинг» цієї вакцини і щоб вона банально не зіпсувалася на складах, німецька влада вирішила провакцинувати у першу чергу державних службовців.

Імовірно, людству доведеться вакцинуватися проти коронавірусу раз на пів року або раз на рік. Такої думки притримується Угур Шахін – директор компанії BioNTech, що разом із Pfizer розробила вакцину проти коронавірусу. Зараз учені працюють над ще одним варіантом вакцини, який має викликати сильнішу реакцію організму, а отже виробити сильніший імунітет. І нам треба бути готовими до нової хвилі дезінформації та фейків, пов’язаних із кожною новиною від науковців. Тим паче, що український уряд планує до кінця року забезпечити кожного українця вакциною (для цього замовили 30 мільйонів доз), а записатися у чергу на вакцинацію вже можна через застосунок або вебпортал «Дія».

Ми б може і не приділяли так багато газетної площі темі вакцинації, та цей процес так чи інакше торкнеться кожної родини. І вже зовсім скоро нам доведеться приймати рішення, перед тим проаналізувавши усю доступну інформацію, яка має вплинути на рішення вакцинуватися чи ні, якою вакциною, коли і за чиї гроші.