Про інші погані новини

Інна Тільнова
Автор: Інна Тільнова

У Кропивницькому на території Лісопаркової зони (а якщо точніше, то по вулиці Холодноярській) планують побудувати готель. Раніше земля належала трьом різним людям, тепер – одній приватній компанії. Новий готель може з’явитися на місці струмка та біля озера Котяче Око.

 

Люди бідкаються, а влада розводить руками: хоча землю для будівництва виділили ще у 2010 році, у 2020-му управління містобудування та архітектури преспокійно видало висновок (дата документа – 30 грудня 2020) щодо відведення земельної ділянки у власність шляхом зміни цільового призначення. «Управління погоджує товариству проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність площею 0,30 га для будівництва та обслуговування готелю». Печатка, підпис.

Інша новина.

На хабарі затримали виконуючого обов’язки Кіровоградського обласного управління рибного господарства. Він вимагав 50 тисяч гривень за непритягнення до відповідальності за порушення закону. Чиновника затримали, слідчі розслідують причетність його колег до такої «рибоохоронної діяльності», тим часом головному «охоронцю» світить від п’яти до десяти років позбавлення волі. Тим часом активісти спалили близько півтора кілометра браконьєрської сітки, яку витягли з Інгулу в районі Старої Балашівки. Правда, сітку показово спалили і залишили на березі, перетворивши її у новий вид сміття, але це вже інша погана новина.

Ще новини.

Радіаційний фон на Веселівському родовищі глиняних руд, площа якого – тисяча квадратних метрів, майже утричі перевищує норму. За інформацією Суспільного, у 1988 році там захоронили більше 200 металевих контейнерів із залишками радіоактивного цезію.

Ще. У Кропивницькому в одній із квартир по вулиці Яновського завалилася стеля у квартирі, де робили ремонт. Несучу стіну знесли без будь-яких дозволів. Людей виселили, світло-газ-воду відключили. Міський голова написав пост у фейсбуці, де засудив виконання ремонтних робіт без дозволів.

Це новини минулого тижня (мають же бути й інші  погані новини, не коронавірусом єдиним).

Неважко простежити закономірне протиставлення між чиновниками, які представляють державу, та активістами, які постійно намагаються привернути увагу до діяльності окремих держслужбовців та цілих відомств. Це прикмета часу, навіть епоха.

Випадки корупції, бездіяльності, байдужості та вседозволеності вражають. І це біда не лише Кропивницького.  Природно, якби ці згадані чиновники виконували свою роботу фахово, то ГО «Озелення.Кропивницький» не було б чим займатися, крім як кілька разів полити стихійно висаджені кимось деревця чи потанцювати навколо найстарішого дерева в місті. Не було б особливих проблем і в членів Обласного риболовного клубу, крім як змагань – хто більшу щуку спіймає. Але ці висновки чомусь не радують.