Смартфон замість гречки

Інна Тільнова
Автор: Інна Тільнова

Із сотень моїх знайомих бабусь і дідусів, яких ми часто навідуємо під час експедицій з «Бабою Єлькою» та редакційних відряджень, у жодного в руках не бачила смартфона. І навряд чи хтось із них міг би пояснити значення цього слова.

Навряд чи хтось із жителів сільської місцевості, де не завжди все добре із мобільним зв’язком, міг би пояснити принципи роботи інтернету та усвідомити усі функції смартфонів. Мобільний телефон у таких людей переважно має вигляд «бабофона» – з великим екраном і великими, добре видимими кнопками.

Власники цих телефонів ще не встигли розібратися, як витратити тисячу на ліки, як уже нове випробовування: минулого тижня інформаційний простір сколихнула фантастична новина – президент Володимир Зеленський пообіцяв смартфони вакцинованим і старшим за 60 років українцям.

Га? Що-що він пообіцяв? Кожному, кому за шістдесят? Які шанси потрапити пальцем на потрібну іконку сенсорного екрана? Миттєво в мережі з’явилися анекдоти, один із них такий: увага, стартувала акція «Відбери у бабусі смартфон».

Тобто не підвищення пенсій, не створення хоспісів, не соціальну допомогу, не пільги на комунальні тарифи, не безкоштовний проїзд (хоча він не може бути безкоштовним!), не забезпечення ліками. А смартфон, який бабусі і дідусі ну точно не просили (принаймні ніколи не доводилося чути, що українським пенсіонерам бракує саме смартфонів, а не вище перерахованого). І воно б то нічого, проте всі ці презенти – за наші з вами податки (щоб щось комусь роздати, у когось це треба забрати).

Презентувати революційні речі на сцені з величезним екраном, говорити про інновації і обіцяти-обіцяти-обіцяти, коли на порозі, можливо, велика війна. Картинка приваблива, але знову ж таки – далека від реальності, як і колись обіцяні чотири тисячі євро для вчителів.

Складається враження, що на українцях і досі продовжують тестувати ідеї, а безкоштовні смартфони для певних категорій населення натякають на прагнення Володимира Зеленського переобратися на другий термін. Звісно, це прекрасна обіцянка, але чому для нас вона звучить як анекдот? Можливо, у віртуальній Україні все добре. Але реальна готується до війни! І зараз, хай пробачають пенсіонери, найбільше подарунків потребують Збройні сили України.

Що далі? До 8 Березня всі жінки за 50 отримають сертифікат на манікюр? А до 1 вересня кожен першокласник наплічника? Я б хотіла у подарунок протикораблевий комплекс «Нептун», який розроблений у 2019 році, але, кажуть, такі не запущений у виробництво.

Жартуючи, ми вже обрали президента-жартівника, невже і шанси на якусь умовну «Єбабусю» теж досить великі? Чи просто таким чином гречка у 2022 році перетвориться на смартфон?..